Mária napja van. | 2022.08.15 | MNB középárfolyam:

Visszaesett az euróövezeti feldolgozóipari BMI

2014-09-01 09:23:09

 

Az eurózónában augusztusban 50,7 pontra csökkent a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a júliusi 51,8 pontról a Markit Economics piackutató végleges adatai szerint. A BMI végleges adata elmaradt az előzetes becslésben közölt 50,8 ponttól.

 

    A Markit hétfői közleménye szerint 13 hónapos mélyponton van a feldolgozóipar növekedésének üteme, legfőképpen azért, mert az eurózónában működő vállalatok belföldi és külföldi piacain is gyenge volt a kereslet. A kereslet a gazdasági és geopolitikai kockázatok miatt csökkent.
    Franciaországban 46,9 pont volt az augusztusi feldolgozóipari BMI, Olaszországban 49,8 pont, Görögországban 50,1 pont, Ausztriában 50,9 pont, Németországban 51,4 pont, Hollandiában 51,7 pont, Spanyolországban 52,8 pont, Írországban pedig 57,3 pont.
    A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi.
    A görög feldolgozóiparban minimális növekedés volt, Franciaország továbbra is le van maradva a többi ország mögött, míg Olaszországban 13 hónapos növekedési sorozat szakadt meg a csökkenéssel. Egyedül az írországi adat kedvező, ott többéves csúcson van a feldolgozóipar teljesítménye.
    Mivel kevés új megrendelés érkezett, a vállalatok többsége korábbi, késedelemben lévő megrendeléseit teljesítette, de voltak, ahol elbocsátásokkal reagáltak. Németországban, Franciaországban és Olaszországban csökkent a foglalkoztatottak száma, míg Spanyolországban, Hollandiában, Ausztriában és Írországban nőtt. A felsoroltak közül azonban csak Írországban nőtt jobban a foglalkoztatottak száma augusztusban, mint júliusban.
    Rob Dobson, a Markit vezető közgazdásza szerint a lassú gazdasági növekedés jobb, mintha nem lenne növekedés, de egyre inkább megmutatkozik a geopolitikai bizonytalanság káros hatása. Rob Dobson szerint az adatokból is látszik, hogy Olaszországban és Franciaországban a legkomolyabb helyzet.