Valter napja van. | 2024.07.16

Potápi: a kárpát-medencei magyarság megerősítéséhez gazdaságpolitikai eszközökre is szükség van

2016-03-09 14:02:04

A kárpát-medencei magyarság megerősítéséhez gazdaságpolitikai eszközökre is szükség van, ilyen eszköz a szakképzés fejlesztése és a vállalkozói szemlélet a fiatalokban való megerősítése is - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szerdán Dunaszerdahelyen.

    Az államtitkár erről a 2016 a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve programmal összefüggésben, egy szakmai konferencián beszélt a Csallóköz központjának számító városban, ahol útjára indította a nemzetpolitikai államtitkárság idei tematikus programjának 14 megállós Kárpát-medencei bemutatkozó körútját.
    Beszédében Potápi Árpád János felidézte: a nemzetpolitikai államtitkárság 2012-ben indította el a tematikus évek sorozatát, az óvodások évével, amit később a kisiskolások, majd a felsősök és a szakképzés éve követett, a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) tavaly decemberi ülésén pedig arról született döntés, hogy 2016 a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve lesz.
    Az államtitkár a szakképzés és a fiatal vállalkozók éve programok közti folytatólagos kapcsolatra utalva elmondta: az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a magyar fiatalok szülőföldjükön való boldogulásának leghathatósabb eszköze az, ha olyan szakmát adnak a kezükbe, amely ezt a gyakorlatban is lehetővé teszi számukra, ugyanakkor a további segítségnyújtást pedig gazdasági szempontok alapján kell megszervezni számukra.
    Potápi Árpád János kiemelte: gazdaságpolitikai eszközökre is szükség van a kárpát-medencei magyarság megerősítésére. Egy ilyen gazdaságpolitikai eszköz a szakképzés fejlesztése, illetve az is, hogy az ilyen módon felkészített fiatalokat segítsék a vállalkozóvá válásban - tette hozzá. Kifejtette: az idei tematikus programban 750 millió forint áll rendelkezésre, ebből 525 millió forint pályázati úton lesz elnyerhető. Ez a pályázat áprilisban jelenik meg, keretösszege pedig arányosan oszlik majd meg a Kárpát-medence külhoni magyar régiói között.
    "Az 525 millió forintból egy-egy vállalkozó, vagy az a fiatal, aki vállalkozóvá akar válni, 3 és 6 millió forint közti összeget tud majd elnyerni" - mondta az MTI-nek Potápi, hozzátéve: az elnyert összeget már ebben a félévben átutalják.
    Az államtitkárság arra számít, hogy pályázók az élet minden területéről lesznek, előzetes felméréseik azt pedig mutatják, hogy a szolgáltatói iparból, illetve a mezőgazdasági vállalkozók köréből kerülhetnek ki a legtöbben, de akadnak olyan érdeklődők is, akik az informatikusi vagy az orvosi hivatás területén akarnak érvényesülni kisebb településeken. A pályázati felhívás a 41-ik életévüket még be nem töltött személyeket célozza, a pályázás lehetőségét magyar állampolgársághoz vagy magyar igazolvány birtoklásához kötik majd.
    A tematikus év bemutatkozó körútjának további célkitűzése, hogy ráirányítsa a figyelmet az európai uniós pályázati lehetőségekre is. Az államtitkár erről azt mondta: a tematikus évre szánt 750 millió forintot a program lebonyolítására elegendő, ugyanakkor látni kell, hogy az egyes vállalkozók a pályázatban elnyerhető összeg többszörösét is megkaphatják fejlesztésekre, különböző uniós forrásokból, amire nagyon fontos felhívni a figyelmet.