Tünde napja van. | 2023.06.01

Gyengült a BMI értéke decemberben

2016-01-04 09:43:26

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke 49,1 pont volt decemberben, 6,7 százalékponttal alacsonyabb a novemberi (55,8) értéknél - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) hétfőn.

    A decemberi érték volt 2015-ben a legkisebb, és a harmadik legalacsonyabb decemberi adat 1995 óta.
    A válaszadók novemberhez képest összességében kedvezőtlenebb folyamatokról számoltak be, amelyekben meghatározó szerepe van az ünnepek miatti rövidebb hónapnak és sok válaszadónál az év végi tervezett leállásoknak. 
    A korábbi decemberekkel összevetve az érték alacsonyabb a hosszú távú decemberi átlagnál (52,6), és az elmúlt három év átlagánál (51,5) is.
    Huszonnyolc hónapig tartó bővülésnek szakadt vége decemberben, az elmúlt egy évben jellemzően 55 pont, illetve 51 pont körül tömörültek a havi megfigyelések - jelezte az MLBKT.
    A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent novemberhez képest, de a foglalkoztatottságot jelző index értéke 50,0 pont fölé került decemberben, értéke magasabb lett novemberhez képest, és a negyedik legmagasabb decemberi adat 1995 óta. Az elmúlt egy év értékei három hónap kivételével növekedésre utalnak.
    A termelési mennyiség indexe mérséklődött, és háromhavi bővülés után a termelt mennyiség csökkenését jelzi. Az érték alacsonynak számít, az elmúlt 20 évben egyszer volt alacsonyabb az index decemberben - közölték.
    Az új rendelések indexe visszaesett, a mostani a negyedik legalacsonyabb decemberi érték 1995 óta az társaság adati szerint. Az új rendelések állománya alacsonyabb lett, alulmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.
    A beszerzési mennyiség decemberi indexe csökkent a novemberi értékhez képest, és egyúttal a mennyiség visszaesését is jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a második legalacsonyabb decemberi adat.
    A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, de további árcsökkenést jelez a válaszadók szerint. A mostani ütem, 1995 óta vizsgálva, a második legkisebb decemberi.
    A késztermékkészletek szintje decemberben alacsonyabb lett. A korábbi decemberi értékeket nézve a tavalyi átlag alatti, és a kilencedik legkisebb 1995 óta.
    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent novemberhez képest, és háromhavi bővülés után először jelzi az import mennyiségének csökkenését.
    A másik külpiaci mutató, exportindex értéke is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradt.

 Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
14:25
- Hat évvel ezelőtti emberölés elkövetője ellen emeltek vádat Pécsen
14:05
- Elfogták a tengelici gyilkosság gyanúsítottját
13:42
- Az OTP Bank 44 millió forinttal támogatja az önkormányzati pályázatán győztes településeket
13:21
- Czomba Sándor: a Vállalkozó start II. program segítségével több mint ezer új vállalkozás jöhet létre
12:59
- Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélnék a férfit, aki különös kegyetlenséggel végzett ismerősével
12:39
- Volodimir Zelenszkij is részt vesz az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján Moldovában
12:19
- KSH: a gazdaság teljesítménye az első negyedévben 0,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól
11:48
- Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélnék a férfit, aki különös kegyetlenséggel végzett ismerősével
11:21
- 6 millió 422 ezer a beoltott, 171 az új fertőzött és elhunyt öt beteg
11:01
- NNK: enyhén csökken a szennyvízben az örökítőanyag koncentrációja
MTI hírfelhasználó