Tünde napja van. | 2023.06.01

Több mint 1,6 milliárdos ivóvízminőség-javító fejlesztés a Nyírségben

2015-12-30 08:40:06

 Befejeződött a több mint 1,6 milliárd forint értékű ivóvízminőség-javító fejlesztés a nyírségi tájegységhez tartozó két Hajdú-Bihar megyei és tizenöt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen - közölte a Nyírségi Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás elnöke az MTI-vel.

    Kiss Tibor elmondta, hogy a projekt csaknem hatvanezer ember egészséges ivóvízzel történő ellátását oldotta meg Bocskaikert és Téglás, illetve Baktalórántháza, Bátorliget, Bököny, Érpatak, Geszteréd, Kisléta, Laskod, Nyírbogát, Nyírjákó, Nyírkarász, Nyírkércs, Petneháza, Ramocsaháza, Terem és Újfehértó településen.
    Az 1 milliárd 646,3 millió forint értékű beruházáshoz az érintett önkormányzatok 1 milliárd 262,3 millió forint, 76,67 százalék arányú pályázati támogatást nyertek el az Európai Uniótól. A fejlesztéshez szükséges 384 millió forint saját forrást ugyancsak pályázati támogatásként, a Belügyminisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium önerőalapjától kapták a helyhatóságok.
    A beruházás során hat vízműtelep újult meg: Baktalórántházán, Bátorligeten, Geszteréden, Kislétán, Nyírbogáton és Terem községben. A legnagyobb ellátókörzettel rendelkező geszterédi vízmű épületét a korszerűsítés mellett bővítették is. Baktalórántházán pedig a kiszolgálóépület ajtóinak, ablakainak cseréje, illetve a tetőszigetelés történt meg. Az utóbbi két vízműnek, amelyek hét, illetve hat települést látnak el, a térségi vezetékrendszerét is korszerűsítették. 
    Felújítottak továbbá tizenöt kutat, illetve öt újat fúrtak, és három tározót létesítettek. Új ülepítőt építettek és meglévőket is rendbe tettek. A szűrő- és mentesítő technológiát, szerelvényeket szintén fejlesztették, újra cserélték. Bököny és Téglás között 8 kilométer hosszúságú új távvezetéket építettek.  
    A hálózatok rekonstrukciójával növelték a szolgáltatás biztonságát és hatékonyságát, valamint az Európai Unió által előírt mértékre csökkentették a vízben található arzén, ammónium, nitrit és mangán mutatóját.

 Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
15:05
- Egymillió forintos támogatást kaphatnak a dizájntudatos szervezetek
14:45
- Kisbusz ütközött autóval a 4-es úton Püspökladánynál, egy ember meghalt
14:25
- Hat évvel ezelőtti emberölés elkövetője ellen emeltek vádat Pécsen
14:05
- Elfogták a tengelici gyilkosság gyanúsítottját
13:42
- Az OTP Bank 44 millió forinttal támogatja az önkormányzati pályázatán győztes településeket
13:21
- Czomba Sándor: a Vállalkozó start II. program segítségével több mint ezer új vállalkozás jöhet létre
12:59
- Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélnék a férfit, aki különös kegyetlenséggel végzett ismerősével
12:39
- Volodimir Zelenszkij is részt vesz az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján Moldovában
12:19
- KSH: a gazdaság teljesítménye az első negyedévben 0,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól
11:48
- Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélnék a férfit, aki különös kegyetlenséggel végzett ismerősével
MTI hírfelhasználó