Tünde napja van. | 2023.06.01

NGM: megállíthatatlanul nő a kiskereskedelmi forgalom

2015-12-18 09:32:29

 

Megállíthatatlanul nő a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon, októberben már 29. hónapja folyamatosan tartott a bővülés - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán, a kiskereskedelmi forgalom adatait kommentálva.

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett második becslése szerint októberben 4,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene éves összevetésben a szeptemberi 5,1 százalékos emelkedés után, a naptárhatástól megtisztított adat pedig 4,6 százalékos növekedést mutat.  
    Marczinkó Zoltán István kiemelte: a bővülés összhangban van a kormány konvergenciaprogramjának előrejelzésével, miszerint 3 százalékkal nő idén a háztartások fogyasztása. Októberben a kiskereskedelmi összforgalom 826 milliárd forint volt, és a tárca számításai szerint november-decemberben tovább fog nőni a forgalom.
    Kiemelte, hogy visszatért a háztartások vásárlási kedve: egyrészt alacsony az infláció, ami 0,1 százalék körül alakul ebben az évben, másrészt nőnek a háztartások bevételei, nőnek a keresetek, ami összefügg a foglalkoztatás idei bővülésével is.
    A statisztika szerint a kiskereskedelmi forgalom az első tíz hónapban 5,8 százalékkal emelkedett, ezen belül a legmagasabb arányt a nem élelmiszer kiskereskedelemben mérték - ismertette a helyettes államtitkár.
    Hozzátette: az adatokból megállapítható az is, hogy a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 28 százalékkal bővült, ennek oka a fogyasztói szokások átalakulása, a vevők egyre inkább előnyben részesítik az otthoni vásárlást.
    A nem élelmiszer forgalom bővülése a lakossági bizalom növekedését is jelenti, mert az emberek nem napi fogyasztási cikkekre, hanem a tartós fogyasztási cikkekre költenek - mondta Marczinkó Zoltán István.

 Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
15:05
- Egymillió forintos támogatást kaphatnak a dizájntudatos szervezetek
14:45
- Kisbusz ütközött autóval a 4-es úton Püspökladánynál, egy ember meghalt
14:25
- Hat évvel ezelőtti emberölés elkövetője ellen emeltek vádat Pécsen
14:05
- Elfogták a tengelici gyilkosság gyanúsítottját
13:42
- Az OTP Bank 44 millió forinttal támogatja az önkormányzati pályázatán győztes településeket
13:21
- Czomba Sándor: a Vállalkozó start II. program segítségével több mint ezer új vállalkozás jöhet létre
12:59
- Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélnék a férfit, aki különös kegyetlenséggel végzett ismerősével
12:39
- Volodimir Zelenszkij is részt vesz az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján Moldovában
12:19
- KSH: a gazdaság teljesítménye az első negyedévben 0,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól
11:48
- Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélnék a férfit, aki különös kegyetlenséggel végzett ismerősével
MTI hírfelhasználó