Erik napja van. | 2024.05.18

Gazdaság-statisztika-KSH KSH: 4,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom októberben

2015-12-18 08:54:19

 

A  kiskereskedelmi forgalom volumene éves összevetésben 4,1 százalékkal nőtt októberben a szeptemberi 5,1 százalékos emelkedés után, a naptárhatástól megtisztított adat pedig 4,6 százalékos növekedést mutat - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett második becsléséből.

    A hónap elején publikált első becslés szerint októberben 4,0 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest, a naptárhatástól megtisztított adat pedig 4,5 százalékos növekedést mutatott.
    A részletes adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,1 százalékos növekedést mértek, míg az első becslésben még 2,0 százalékos volt a növekedés. A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,8 helyett 8,0, az üzemanyag-kiskereskedelemben változatlanul 3,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.
    Az év első tíz hónapjában a forgalom volumene - a naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 5,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.
    Októberben az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 826 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.
    Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,2, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 5,3 százalékkal nőtt.
    A nem élelmiszer-kiskereskedelmen belül 23 százalékkal nőttek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli-, 11,0 százalékkal a használtcikk-, 8,8 százalékkal az iparcikk jellegű vegyes-, 5,3 százalékkal a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-,  valamint 4,6 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben. A forgalom volumene alig változott, 0,2 százalékkal mérséklődött a bútor-, műszakicikk-üzletekben.
     Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 28 százalékkal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés.
     Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 6,6 százalékkal nőttek.
    Január-októberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,6 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.