Valter napja van. | 2024.07.16

A kereskedelmi szövetség hosszabb bevásárlási időszakra, növekvő karácsonyi forgalomra számít

2015-11-27 10:03:32

 

A korábbi évekhez képest hosszabb ünnepi bevásárlási időszakra számít az idén az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ), amely szerint a tavalyinál 5-6 százalékkal többet, mintegy 950 milliárd forintot költhetnek a fogyasztók decemberben.

    A szakmai szervezet az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében kifejtette, megelőzi a hagyományos bronz, ezüst és arany hétvégéket az amerikai eredetű "fekete péntek" vásárlási akció, amellyel a kereskedők megpróbálják felhívni a vásárlók figyelmét, hogy már november második felében válogassanak a karácsonyi ajándéknak való termékek között.
    Az OKSZ várakozásai szerint közvetlenül az év végi ünnepekre legalább 170-180 milliárd forintot költhetnek majd a családok, ebből 80-90 milliárd forintot ajándékokra, és nagyjából ugyanennyit az ünnepi asztalra valókra.
    Ajándékokra családonként átlagosan 26-28 ezer forintot költhetnek, de az átlag nagy különbségeket takar. Az ajándékozási cikkek köre lényegesen nem változik, főként könyv, játék, műszaki cikk, számítástechnikai és elektronikai termék, ruhaféle, illetve háztartási felszerelés lehet a fenyőfák alatt.
    A kereskedelmi szövetség arra is felhívta a figyelmet, hogy az üzletek a december 24-ét megelőző négy vasárnap nyitva lehetnek, így a vasárnapi bevásárlás november 29-én indulhat.
    Sok üzlet hosszabb hétköznapi nyitva tartással várja majd a vásárlókat, az OKSZ információi szerint az áruházak, boltok többsége élni fog a hosszabb nyitva tartás lehetőségeivel.
    A jogszabályok alapján viszont - a szokásos kivételeket leszámítva - december 24-én 12 óráig lehetnek nyitva az üzletek.