Jusztina napja van. | 2023.09.26

Emelte idei forgalom-előrejelzését a Richter

2015-11-04 10:29:02

 

Emelte idei forgalom-előrejelzését a Richter Gedeon Nyrt., a gyógyszergyár a kedvező harmadik negyedéves eredmények után stagnáló árbevételt vár 2015-ben, míg egy negyedévvel korábban még 0-2 százalék közötti euróban számolt visszaesést várt.

 

    Bogsch Erik, a gyógyszergyár vezérigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján a kedvező harmadik negyedévi számokra utalva kiemelte, hogy az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a cariprazine forgalomba hozatalát, aminek egyszeri bevétele jelentősen javította az üzleti eredményt. Ezt magyar cégként eddig egyedül a Richter molekulája tudta elnyerni - mutatott rá. A bevétel mértékét firtató kérdésre a vezérigazgató azt felelte, hogy meghaladta a 20 millió dollárt.
    Közölte: az elemzői várakozásokat jelentősen meghaladó eredményhez az alacsonyabb értékesítési és marketing költségek, és a csökkenő működési költségek is hozzájárultak. Az árbevétel-növekedés fő pillérének a kínai piacot, a nyugat-európai országokat nevezte az új termékbevezetésekkel együtt, ezzel tudták ellensúlyozni az ukrán piaci, és a rubel leértékelődése miatti orosz forgalomcsökkenést.
    A Richter az év első kilenc hónapjában 276,5 milliárd forint árbevételt ért el, 4,9 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban, és számos régióban növekedést ért el. A kilenc havi üzleti eredmény 97 százalékos növekedéssel 52,4 milliárd forintot ért el, ami szép növekmény - fogalmazott.
    A cég magyarországi forgalma 4 százalékkal, 26,76 milliárd forintra nőtt, kedvezőnek nevezte, hogy a magyarországi piacszabályozási rendszer nem változott.
    Kitért arra, hogy tavalyhoz képest jelentősen - dollárban majdnem 61 százalékkal - visszaesett az ukrajnai árbevétel. Szavai szerint a brutális csökkenést a politikai bizonytalanság okozta, az egész évre 60 százalékos, mintegy 25 millió dolláros visszaesést várnak. Jelezte, hogy közben a kínai forgalom jelentősen, 58,3 százalékkal nőtt az első kilenc hónapban, egész évre 25 százalékos növekedést várnak.
    Ismertette: a rubel jelentős leértékelődését nem tudta ellensúlyozni az orosz piacon rubelben elért 31,9 százalékos forgalomnövekedés, így a cég euróban 1,4 százalékos csökkenést szenvedett el a legnagyobb exportpiacának számító Oroszországban. A rubel gyengülése miatt az első kilenc hónapban 5 milliárd forint a veszteség.
    Tájékoztatása szerint a Richter egyre jobban a nőgyógyászati termékekre fókuszál, ami jelenleg a forgalom 38 százalékát adja.
    Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az osztalékpolitikában a stabilitás jelenti a fő irányt, 1994 óta változatlan a kifizetés aránya.