Erik napja van. | 2024.05.18

Októberben emelkedett a szolgáltatóipari BMI az euróövezetben

2015-11-04 09:31:33

 

Szerény negyedik negyedévi gazdasági növekedésre utal a BMI-mutatók októberi javulása az euróövezetben - közölte szerdán a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet.

    Októberben 54,1 pontra emelkedett a héthavi mélypontnak számító szeptemberi 53,7 pontról a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) az euróövezetben.
    A végleges októberi érték elmaradt a mutató előzetesével megegyező 54,2 pontos piaci várakozásoktól.
    A szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatok bevonásával képzett októberi összesített BMI 53,9 pontra emelkedett a szeptemberi 53,6 pontról. A mutató előzetes értéke 54,0 pont volt.
    A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az euróövezeti szolgáltatóipari BMI 2013 augusztusa óta van 50 pont felett.
    Az októberi BMI értékek az euróövezetben a negyedik negyedév kezdetétől stabilizálódni látszó szerény gazdasági növekedést támasztják alá - kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza. Az adatok nagyjából 0,4 százalékra korlátozódó GDP-növekedési ütemre utalnak.
    "A megrendelésekben októberben bekövetkezett enyhe növekedésből viszont novembertől a növekedési lendület némi emelkedésére lehet következtetni" - mutatott rá.