Jolán napja van. | 2024.06.15

Tőzsde - Gyengüléssel nyitott New York

2015-08-11 13:47:44

 

Csökkenő indexekkel indult a kereskedés kedden a főbb New York-i piacokon.

 

    A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,86 százalékkal, az S&P 500 0,65 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,50 százalékkal állt hétfői záróértéke alatt a nyitást követő percekben. 
    A gyengülést főleg a kínai valuta közel kétszázalékos leértékelése váltotta ki, de a termelékenységi adatok is rosszabbak voltak a vártnál. A dollár felértékelődése a jüannal szemben megdrágítja amerikai termékek kínai importját, és elemzők szerint elsősorban a luxuscikkek gyártói és az autógyárak lehetnek a fő vesztesek.
    Hétfőn erősödéssel zárt New York. A Dow Jones 1,39 százalékkal, az S&P 500 1,28 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 1,16 százalékkal emelkedett.
    A hétfői mini fellendülést követően a kőolaj ára a dollár erősödésével párhuzamosan ismét csökkent. A túlkínálat tartósnak ígérkezik, mert az OPEC termelése júliusban 2012 májusa óta nem látott szintre emelkedett, és az olajkartell az alacsony árak ellenére sem akarja csökkenteni a termelést, hogy megőrizze piaci részesedését. Ugyanakkor Kína, amely a világ második legnagyobb olajimportőre, kevesebbet vásárol, mert a gazdaság lassulása miatt mérséklődik a kereslet, és az importot a jüan leértékelése is megdrágítja. Kora délután a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajtát hordónként (159 liter) 44,24 dolláron jegyezték, 1,6 százalékkal alacsonyabban, mint hétfőn. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus ára 1,2 százalékkal 49,81 dollárra csökkent.