Jusztina napja van. | 2023.09.26

Az amerikai kamatemelés halogatásának veszélyeire figyelmeztetett a Fed elnöke

2015-07-17 06:52:25

 A kamatemelés halogatásának veszélyeit hangsúlyozta, s egyúttal optimistán nyilatkozott az Egyesült Államok gazdaságának állapotáról és kilátásairól Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke washingtoni szenátusi meghallgatásán csütörtökön.

    Yellen a törvényhozás felsőházának bankügyi bizottsága előtt közölte: azt tartaná helyesnek, ha a kamatemelési ciklus megkezdése körültekintően, fokozatos ütemben történne meg, mivel annak mind halogatása, mind elsietése súlyos kockázatokkal jár.
    A meghallgatáson több szenátor is azon aggodalmának adott hangot, hogy a kamatemelés árthat az ország gazdasági növekedésének, s visszavetheti a foglalkoztatás bővítése és a reálbérek emelkedése terén az utóbbi időben tapasztalt pozitív folyamatokat. Erre reagálva a Fed-elnök azt hangsúlyozta: ezekkel a kockázatokkal tisztában van, és "részben emiatt tartottuk ilyen hosszú ideig ilyen alacsonyan a kamatlábakat". Ugyanakkor ha a Fed túl sokáig vár az emeléssel, azzal "túllőhet" céljain - a teljes foglalkoztatás elérésén és az infláció 2 százalék körül tartásán -, és "nagyon éles, felforgató hatású" korrekcióra kényszerülhet. Emellett ha továbbra is 0 százalék körül tartja az alapkamatot, a Fed nem tud majd reagálni, ha váratlan negatív hatások érik a gazdaságot - szögezte le a Fed elnöke.
    Yellen szerdán egy másik kongresszusi meghallgatáson már megerősítette, hogy a Fed még az idén elkezdheti kamatemelési ciklusát. A Federal Reserve utoljára 2006-ban emelt kamatot, 2008 vége - az országot recesszióba taszító pénzügyi válság kirobbanása - óta pedig változatlanul, 0-0,25 százalékos szinten állnak az irányadó kamatlábak.
    A Fed-elnök a csütörtöki meghallgatáson optimistán nyilatkozott az amerikai gazdaság állapotáról, úgy vélte, hogy az alacsony olajárak és a foglalkoztatás folyamatos növekedése tovább hajtják majd a lakossági fogyasztást, miközben a belföldi pénzügyi körülmények és a tengerentúli államok (hasonlóan laza) monetáris politikája is segíti az amerikai növekedést.
    Azt is leszögezte: a Fed az infláció fokozatos emelkedésére számít, de nem fog arra várni a kamatemeléssel, hogy az elérje a 2 százalékot. 
    Yellen egyúttal azt javasolta a törvényhozóknak a meghallgatáson, hogy az oktatásban véghezvitt, illetve az innovációt és a tőkebefektetéseket elősegítő strukturális reformok útján ösztönözzék elő az amerikai produktivitás jelenleg túl lassú ütemű bővülését, mivel csak így lehet biztosítani a jövedelmek stabil növekedését.
    Janet Yellen eddig is azt hangoztatta, hogy az amerikai gazdaság jó úton halad, és még az idén elkezdhetik emelni a kamatokat. Június elején a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mindazonáltal azt tanácsolta a Fednek, hogy az amerikai növekedés lassulása miatt halassza el kamatemelési ciklusának megkezdését 2016 első felére.
    Bár a Fed kamatalakító testületének egyes tagjai szintén hajlanak a halasztásra, a testület júniusi előrejelzése alapján - amelyet szerdán tettek közzé - az év végéig két 25 bázispontos emelésre lehet számítani, ezeket azonban egy lassabb ütemű kamatemelési ciklus követi majd.