Jolán napja van. | 2024.06.15

Fed-elnök: még az idén megkezdődik a kamatemelés az Egyesült Államokban

2015-07-10 18:39:15

 Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke, Janet Yellen pénteken közölte: továbbra is arra számít, hogy még az idén megkezdődik a kamatemelési ciklus az Egyesült Államokban, ám azt is megerősítette, hogy a munkaerőpiac gyengeségei miatt ez eleinte fokozatos ütemű lesz.

    Yellen egy clevelandi rendezvényen felszólalva úgy fogalmazott: arra számít, hogy az év hátralevő részében el fog érkezni az a pont, amikor indokolt a kamatemelési ciklus "első lépésének megtétele", és ezáltal "a monetáris politika normalizációjának megkezdése".
    Azonban azt is hangsúlyozta, hogy "a gazdaság(i növekedés) és az infláció pályája továbbra is rendkívül bizonytalan, és váratlan fejlemények elhalaszthatják vagy felgyorsíthatják ezt az első lépést". Arról is beszélt, hogy a kamatemelés fokozatos, kisebb lépésekben fog végbemenni, és az első lépés szerinte önmagában nem jár jelentős gazdasági hatásokkal.
    A Fed elnöke leszögezte: dacára annak, hogy a hivatalos munkanélküliségi ráta 5,3 százalékon áll, a munkaerőpiac még mindig nem állt teljesen talpra. Ezt jelzi, hogy relatíve magas azoknak az aránya, akik teljes helyett részmunkaidőben kénytelenek dolgozni, illetve sokan mondtak le végleg a munkakeresésről a megfelelő lehetőségek hiánya miatt. Ez arra enged következtetni, hogy nem lehet teljes foglalkoztatottságról beszélni az amerikai gazdaságban - szögezte le Janet Yellen.
    Az amerikai jegybanki rendszer vezetője azt is közölte, hogy mérsékelt gazdasági növekedést vár idén az Egyesült Államokban. A görög válságról pedig csak annyit mondott, hogy a helyzet egyelőre megoldatlan.
    Yellennek közel egy hónapja ez volt az első nyilvános nyilatkozata.
    Június elején a Nemzetközi Valutaalap (IMF) azt tanácsolta a Fednek, hogy az amerikai növekedés lassulása miatt halassza el kamatemelési ciklusának megkezdését 2016 első felére.
    Janet Yellen azonban már korábban is azt hangoztatta, hogy a gazdaság jó úton halad, és az idén elkezdhetik emelni a kamatokat. A Fed kamatalakító testületének, a nyíltpiaci bizottságnak más tagjai viszont hajlanak arra a véleményre, hogy el kellene halasztani a kamatemelés megkezdését, amíg egyértelművé nem válik, hogy a növekedés fenntartható pályára került.
    A Federal Reserve utoljára 2006-ban emelt kamatot, a kamatcsökkentési ciklus pedig 2008 végéig, az országot recesszióba taszító pénzügyi válság kirobbanásáig tartott, azóta változatlanul, 0-0,25 százalékos szinten állnak az irányadó kamatlábak.