Albin napja van. | 2024.03.01

KSH: novemberben 5,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

2015-01-29 08:49:41

 

Az egy évvel korábbinál 5,1 százalékkal nagyobb volt a kiskereskedelmi forgalom volumene tavaly novemberben mind a nyers, mind a naptárhatástól megtisztított adatok szerint - jelentette második becslése alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A nyers adat a harmadik, a munkanaphatással korrigált adat a második hónapja mutat 5 százalék feletti éves növekedési ütemet.

 

    A felülvizsgált adat mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb forgalomnövekedést mutat a január 8-án közölt első becslésnél. 
    Novemberben az élelmiszer kiskereskedelemben 2,7 százalékos, a nem élelmiszer jellegű termékek forgalmában 6,4, az üzemanyag értékesítésben 8,6 százalékos növekedést mért a statisztika éves összevetésben. 
    A második becslés szerint az elsőben mértnél kisebb volt az élelmiszerek és üzemanyagok, de nagyobb a nem élelmiszer jellegű termékek forgalmának növekedési üteme. Az első becslés szerint az élelmiszer eladások volumene 3,4, az egyéb termékeké 5,8 százalékkal nőtt, az üzemanyag forgalom 8,5 százalékkal emelkedett.
    A KSH adatai szerint 2014. január-novemberben szintén 5,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest, azonban az adatok csak korlátozottan összehasonlíthatók, mivel 2013. július 1-jétől átalakult a dohánytermékek kiskereskedelmének szerkezete. A statisztikai hivatal az élelmiszer-kiskereskedelem forgalmán belül a dohányáru-szaküzletek forgalmának megállapításához a korábbi mintavételes adatgyűjtésen alapuló becslés helyett a teljes körű dohányforgalmi adatokat használja.
    A korábbi mintavételes adatgyűjtés KSH által közölt becslése szerint a tavalyi év első tizenegy hónapjában a kiskereskedelmi forgalom 3,9 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.
     Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron tavaly novemberben 769 milliárd forint volt, 33 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban. Novemberben az országos kiskereskedelmi forgalom 45,3 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36,6 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18,1 százaléka pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.
    Az élelmiszerkiskereskedelmen belül a forgalom 78,9 százalékát az élelmiszer jellegű vegyes üzletek adták, ahol az értékesítés volumene 2 százalékkal nőtt, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 5,6 százalékkal volt több, mint 2013 novemberben.
    A nem élelmiszer-kiskereskedelemben nőttek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- (13,5 százalék), a használtcikk- (8,9 százalék), az iparcikk jellegű vegyes- (7,2 százalék), a bútor-, műszakicikk- (3,3 százalék),a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszer- (2,9 százalék), valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk üzletekben (1,9 százalék).
    A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a bővülés (36,1 százalék) az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelemben.
    Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai novemberben 1,6 százakkal emelkedtek.