Frigyes napja van. | 2024.07.18

Kéthónapos mélypont közelében az arany

2014-08-25 09:44:54

Továbbra is kéthónapos mélypontja közelében van az arany árfolyama, az erős dollár egyre nagyobb nyomást helyez a dollárban jegyzett termékekre – írják a Quaestor elemzői.

Janet Yellen Fed-elnök a kansasi gazdasági szimpóziumon nem cáfolta, hogy amennyiben a vártnál gyorsabban javul a munkaerőpiaci helyzet, akkor (2015 közepénél) előbb is jöhet a kamatemelés, de minél közelebb kerülnek a jegybanki célok (a teljes foglalkoztatottság és az árstabilitás), annál jobban kell figyelni arra, mennyi kihasználatlan kapacitás rejlik még a gazdaságban. Ha ugyanis csalódást keltenek az újonnan beérkező gazdasági statisztikák, akkor a jegybanki politika “tartósan laza” is maradhat. A piac jelenleg nagyjából a következő év közepére árazza a kamatemelés időpontját.

Az arany azonban nem mutatott érdemi elmozdulást a jegybanki beszédekre, és ma reggel is szűk tartományban mozog, miután a múlt héten közel 2%-ot esett. Jelenleg unciánként 1 277,5 dollár körül kereskednek vele.

Visszafogott növekedéssel kezdett az olaj

Mérsékelt emelkedéssel nyitotta a hetet az olaj, az erős dollár és a líbiai kitermelés növekedése ellenére lépdelt feljebb a jegyzés.

Az amerikai WTI olaj jegyzése a 93,5 dolláros hordónkénti szintet elhagyva a 94 dollárt közelíti. A Brent olaj ára 102 dollár felett mozog.

Az olaj árát a vételi oldal erősödése húzhatja feljebb, a befektetők az árfolyam emelkedésére spekulálnak. Jelenleg a részvényindexekkel megegyező mozgást mutat a fekete arany, melyre az elmúlt időszakban többször is volt példa. Az amerikai WTI olaj esetében a múlt héten már többször is fordult a jegyzés 93 dollár közeléből, jelenleg a 94 dolláros ellenálláshoz közelít. A Brent olajnál a 100 dolláros lélektani szint egyelőre nem került tesztelésre, amennyiben a jegyzés tartósabban el tudna rugaszkodni a 102-101,5 dolláros tartományból, úgy további emelkedés várható. A kínálati oldal tovább bővült, Líbia olajkitermelése napi 612 ezer hordóról 656 ezer hordóra ugrott, jelentette be a nemzeti olajtársaság szóvivője tegnap. A líbiai olajkitermelés emelkedése a múlt héten árfolyamgyengítő hatással bírt. Szintén fékezte az olaj árának emelkedését az erős amerikai dollár is, mely a főbb devizákkal szemben tudott erősödni ma is. A közel-keleti események látszólag nem játszanak jelentős szerepet az olaj árában, a termelés akadozásával kapcsolatos korábbi piaci aggodalmak enyhültek. Az OPEC tagországok két legnagyobb kitermelője, Irak és Líbia belpolitikai helyzete is igen kritikus, azonban az olaj termelését egyelőre nem érintették az események. Irak esetében továbbra is rekord szint közelében mozog a termelés, míg Líbiában hétről hétre fokozatosan bővül az olajexport.

Az októberi szállítású WTI árfolyama jelenleg 93,6 dollár körül ingadozik hordónként. A szintén októberi szállítású Brent olajjal 102,3 dolláron kereskednek.

 

Forrás: http://www.tozsdeforum.hu