Erik napja van. | 2024.05.18

Bisnode: a vendéglátás a legkockázatosabb szektor

2015-01-13 11:53:15

 A vendéglátóipar a legkockázatosabb szektor Magyarországon, ebben a legnagyobb a cégek bedőlésének valószínűsége a tavalyi adatok alapján a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzése szerint.

    A cégminősítő MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint 2014-ben a vendéglátóipar a hosszú ideig listavezető építőipartól vette át a legkockázatosabb szektor helyét. A nagykereskedelmet és az adminisztratív tevékenységet végző vállalkozások is kockázatosabbá váltak tavaly, míg a gépjármű-kereskedelem helyzete a többi szektorhoz viszonyítva javult.
    A tájékoztatásból kiderül: a felszámolások és csődeljárások cégszámhoz viszonyított arányát mutató Bisnode bedőlés index országos értéke 3,23 százalék volt tavaly, az egy évvel azelőtti 2,46 százalék után.
    Az országos átlagot a vendéglátás 6,36 százalékos és az építőipar 5,40 százalékos indexe is jelentősen meghaladta.
    A tájékoztatás szerint, ha az index a kényszertörléseket is tartalmazná, akkor értéke 11,02 százalék lenne.
    A Bisnode a közleményben felidézte: a 2012 tavaszától megjelent kényszertörlési eljárás némileg átrendezte a felszámolások és a cégmegszűnéshez vezető eljárások számát. Kényszertörlést egyebek mellett abban az esetben indítanak, ha egy cég nem található a székhelyén, nem érhető el, nem adott le beszámolót, vagy nem teljesítette adófizetési kötelezettségeit. A kényszertörlések egy része is a cégek fizetésképtelensége miatt indul el, de nem a hitelezők, hanem a cégbíróság által.
    A cégminősítő felmérése szerint a kényszertörlési eljárások száma ugrásszerűen emelkedik: míg 2012-ben 6123 kényszertörlés indult, addig 2013-ban már 22 829 és 2014-ben 42 574.
    A Bisonde úgy véli, hosszú távon nem kell számolni ilyen mértékű "kényszertörlési cunamival", azonban 2015-ben még várhatóan magas lesz a számuk. A tendencia mindenképpen egy kisebb és remélhetőleg stabilabb cégvilág felé mutat, amit nemcsak a külső szabályozás, hanem a piac önszabályozó jellege, a vállalkozások nagyobb kockázattudatossága is kivált - írják.
    A felszámolások száma 2014-ben mintegy 30 százalékkal emelkedett, ez a nagyszámú kényszertörlési eljárással együtt a cégminősítő szerint jelzi, hogy a külső kényszer miatt indított cégmegszüntetések még soha nem öltöttek akkora mértéket, mint tavaly, ami intő jel a hitelezőknek. Amikor egy cég ellen felszámolás indul, akkor nagy valószínűséggel már súlyos fizetési nehézségekkel küzd, és ebben az esetben egy kintlévőség behajtása már igen nehézkes, gyakorlatilag lehetetlen - írja a Bisnode.