Móric napja van. | 2023.09.22

Közbeszerzési kartell miatt bírságolt a GVH

2015-01-13 11:20:23

 Két közbeszerzés keretében, a nyertes pályázatról egyeztetett a OTYS Úttechnika Kft., az Út-Garantor Kft. és a Kristály-Vár Építési, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a három cég együttesen 43,6 millió forintos büntetést kapott a jogsértésért - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kedden az MTI-vel.

    A GVH keddi tájékoztatása szerint a Nagylóc Község  Önkormányzata által 2012. június 25-én kiírt "Vízkárokhoz kapcsolódó településfejlesztés Nagylócon" útépítési projektben az Út-Garantor és a Kristály-Vár ajánlatát az OTYS készítette, amit később benyújtottak a vállalatok és megegyeztek, nem tesznek valódi versenyzői ajánlatot.
    A Szécsényfelfalu Község Önkormányzata által 2012. április 23-án "Településrekonstrukció az árvíz sújtotta településeken" elnevezéssel kiírt pályázat esetében pedig az OTYS az Út-Garantor tendernyertességének elősegítése érdekében fedőajánlatot nyújtott be, így összehangoltan befolyásolták a közbeszerzési eljárás végeredményét - állapította meg a GVH.
    A közlemény szerint az Út-Garantor és az OTYS egyformán 18,65 millió forintos, míg a Kristály-Vár 6,26 millió forintos bírságot kapott. A versenyhivatal a kiszabott bírság alapösszegéül a nyertes ajánlat összegének háromszorosát vette figyelembe, értékelve a súlyosító és enyhítő körülményeket.
    A GVH továbbá azt is szem előtt tartotta, hogy a közbeszerzési eljáráshoz kapcsolódó piacfelosztás minősül az egyik legsúlyosabb versenyjogi jogsértésnek, ahol nemcsak a kiíró érdekei, hanem a társadalmi érdekek is súlyosan sérültek - írták.
    A Kristály-Vár Kft. és az OTYS Kft. az MTI megkeresésére nem kívántak reagálni.
    A harmadik cég későbbre ígért tájékoztatást.