Alajos napja van. | 2024.06.21

Másfél évtizedes mélyponton a brit infláció

2015-01-13 10:06:16

Másfél évtizedes mélyponton a brit infláció

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
    London, 2015. január 13., kedd (MTI) - Fél százalékra lassult a tizenkét havi brit infláció a múlt hónapban - jelentette kedden a brit statisztikai hivatal (ONS). Ez másfél évtizedes mélypont, legutóbb 2000 májusában mértek 0,5 százalékos éves inflációt Nagy-Britanniában.

    Novemberben 1 százalékos volt az éves összevetésű brit infláció. A decemberi inflációs adat az elemzői várakozásoktól is jelentősen elmaradt: az előrejelzések átlaga 0,7 százalékos éves inflációt valószínűsített a múlt hónapra.
    A Bank of England - a brit jegybank - számára a kormány által előírt követendő inflációs cél 2 százalék. A brit jegybanktörvény alapján, ha ettől a céltól a tizenkét havi infláció bármelyik irányban 1 százalékpontnál nagyobb mértékben eltér, a Bank of England kormányzója nyílt levélben köteles magyarázatot adni a brit pénzügyminiszternek az okokról.
    Mark Carney, a Bank of England tavaly nyáron munkába állt kanadai kormányzója kinevezése óta most első ízben lesz kénytelen megírni ezt a levelet George Osborne pénzügyminiszternek.
    A meredek ívben lefelé tartó brit infláció elsődleges okai közé tartozik az olajárak zuhanása, és a kiskereskedelmi energiahordozó-árak ezt követő esése. Jóllehet az utóbbi időben több brit politikus is azt rótta fel a lakossági közműszolgáltatóknak és az üzemanyag-forgalmazó cégeknek, hogy kiskereskedelmi áraikban nem érvényesítik az olajárak esését, a statisztikai hivatal keddi kimutatása szerint azonban a motorbenzin literje jelenleg átlagosan 25 pennyvel (100 forinttal) alacsonyabb legutóbbi csúcsértékénél.
    Az E.On energiaipari csoport nagy-britanniai közműszolgáltató cége éppen kedden jelentette be, hogy azonnali hatállyal 3,5 százalékkal csökkenti lakossági földgázdíját. A vállalat számításai szerint ez évente átlagosan 24 font (csaknem 10 ezer forint) megtakarítást jelent háztartásonként.
    Londoni elemzői vélemények szerint a brit infláció még messze nem érte el mélypontját.
    Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Ecomomics közgazdászai a decemberi inflációs adatok keddi ismertetése utáni gyorselemzésükben kimutatták, hogy a decemberi havi átlagárfolyamhoz képest is hozzávetőleg 20 százalékkal zuhant tovább a nyersolaj világpiaci ára. A ház számításai szerint ennek alapján a következő néhány hónapban 0,2 százalék körüli mélységi rekordra lassulhat a tizenkét havi összevetésben számolt brit infláció.
    Mivel azonban bizonytalan, hogy az alacsony olajárak mennyi idő alatt és milyen mértékben lassítják más termékek áremelkedését, rövid deflációs időszak sem kizárt Nagy-Britanniában - hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői.
    Egy másik tekintélyes londoni gazdasági-üzleti elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) elemzői a keddi inflációs adatokat értékelve "nagyon is reálisnak" minősítették a defláció kialakulásának lehetőségét.
    Megítélésük szerint ugyanakkor ez jelen esetben nem feltétlenül jár a deflációval általánosságban azonosított súlyos kockázatokkal - főleg a halasztott fogyasztás jelentette recessziós veszéllyel -, mivel a mostani brit dezinflációs folyamatot olyan közszükségleti termékek áresése hajtja, mint például az üzemanyagok és az élelmiszerek. Ezeknek a fogyasztását az esetleg kialakuló deflációs várakozás sem befolyásolja, ez a "jó típusú defláció" ugyanakkor vásárlóerőt szabadít fel más, nem napi fontosságú termékek fogyasztására - fejtegették a CEBR elemzői.
    A ház szerint ez lehet az a tényező, amely fenntartja a brit gazdaság lendületét az idén, mivel az euróövezeti gazdaság teljesítménye továbbra is gyenge, és nincs sok remény arra, hogy a brit növekedés fő hajtóerejének szerepét az export vegye át.