Alajos napja van. | 2024.06.21

MNB: 472,3 milliárd forint hitelt folyósítottak a bankok az nhp második szakaszában

2015-01-06 13:02:30

A bankok 472,3 milliárd forint hitelt folyósítottak  tavaly év végéig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának (nhp) második szakaszában. A folyósított hitelek 20 019 ügylethez és 13 813 vállalkozáshoz kapcsolódnak - közölte a jegybank a honlapján kedden.
    Az MNB hitelprogramjának második szakasza 2013 októberben indult, az ebben részt vevő hitelintézetek 584,2 milliárd forint összegű szerződésről nyújtottak be adatszolgáltatást az MNB felé.
    A leszerződött 584,2 milliárd forint közel 97 százaléka új hitel, a hitelkiváltás a keretösszeg maximum 10 százaléka lehet. Ezen belül az új beruházási hitelek és új lízingügyletek részesedése 61 százalék, az új forgóeszközhiteleké 27 százalék, míg az EU-s támogatások előfinanszírozására folyósított hiteleké 12 százalék.
     A második pillérben, amely a forint- és devizahitel-kiváltására vonatkozik, a meglévő beruházási hitelek kiváltására folyósított hitelek részesedése 76 százalék, míg a meglévő forgóeszközhitelek kiváltására folyósított hiteleké 24 százalék, közel 76 százalék a forinthitelek kiváltását, míg 24 százalék a devizahitelek kiváltását szolgálta. 
    Az első pillérben létrejött ügyleteken belül az új beruházási hitelek átlagos mérete 23 millió forint, az új forgóeszközhiteleké 57 millió forint, az EU-s hiteleké pedig 36 millió forint.
    Az első pillérben az új beruházási hitelek szerződéses összeggel súlyozott átlagos futamideje 6,9 év, az új forgóeszközhiteleké 2,2 év, az EU-s hitelek esetében pedig 1,4 év, míg a második pillérben a meglévő beruházási hitelek kiváltására nyújtott hiteleké 6,5 év, a meglévő forgóeszközhitelek kiváltására nyújtott hiteleké 2,3 év.
    Az MNB közleménye szerint a nagybankok kihelyezéseinek felét teszik ki a beruházási hitelek, míg a kis- és közepes bankoknál, valamint a takarékszövetkezeteknél a hitelek túlnyomó többsége ilyen célú. Az EU-s hitelek nyújtásával főként a nagybankok foglalkoznak a programban. 
    Vállalatméret szerint megállapítható, hogy a mikrovállalkozások hitelfelvétele közel 80 százalékban új beruházási hitelekre irányul, míg a kis- és közepes vállalkozásoknál 50 százalék körüli az új beruházási hitelek részesedése.
    Az ágazati eloszlást tekintve a mezőgazdaság, a kereskedelem, javítás és a feldolgozóipar ágazatok részesedése kimagasló, a hitelek közel háromnegyede ebbe a három ágazatba irányul - olvasható a jegybank honlapján megjelent összesítésben.