Gellért napja van. | 2023.09.24

OKISZ: az ipari szövetkezetek számítanak a fejlesztési forrásokra

2014-12-27 10:33:11

 A Magyar Iparszövetség (OKISZ) tagszervezeteinek egy része a belföldi piacon tapasztalt alacsony kereslet miatt az idén még nem tudta elérni azt a fejlődést, amit tervezett, és nehézséget jelentett számukra a fejlesztésekre igénybe vehető uniós forráshoz szükséges önerő biztosítása is - mondta Vadász György, a szövetség ügyvezető elnöke az idei évet értékelve az MTI-nek.

    Ez utóbbin a jövőben változtathat a hitelkamatok alacsony szintje, illetve az, hogy az önerőt kedvező hitellel is lehet majd biztosítani - tette hozzá.
    Az elnök a 2014-es év gazdasági teljesítményét alapvetően jónak tartja. Mint mondta, kedvezően hatott a tagság beruházásaira a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja, és azt remélik, hogy 2015 első negyedévben már érzékelhető lesz, hogy az uniós fejlesztési források a vállalkozói szektor rendelkezésére állnak.
    Az iparszövetség ingyenes pályázatfigyeléssel, tanácsadással támogatja tagságát abban, hogy az egyszerűsített pályázati rendszerben minél több fejlesztési forráshoz jusson.
    A Magyar Iparszövetségnek 2 ezer, többnyire közepes és kisvállalkozás a tagja, jellemzően a korábbi ipari szövetkezetekből átalakult gazdasági társaságok. A szövetség tagjai jelenleg 100 ezer munkavállalót foglalkoztatnak.
    Vadász György hangsúlyozta: tagságuk abban bízik, hogy időben hozzájuthatnak az uniós fejlesztési támogatásokhoz. Kiemelte: nem nélkülözhetik a támogató háttért, amely a gazdaságfejlesztés programján belül is középpontba helyezi a kkv-k erősítését, a foglalkoztatás bővítését.
    Megjegyezte: a szövetség érdekelt abban, hogy tagsága is minél több fiatalt foglalkoztasson. Ám álláspontja szerint ahhoz, hogy a fiatalok helyzete ténylegesen javuljon a munkaerőpiacon, nemzeti összefogásra van szükség.
    Az OKISZ ügyvezető elnöke szerint a bürokrácia leépítésében súlyos lemaradásban van az ország, ez 2015-ben is feladatot jelent majd. Megjegyezte: az elmúlt időszakban egy sor olyan intézkedés született, amely helyes szándékkal a feketegazdaság fehérítését, az áfacsalások visszaszorítását célozza, ugyanakkor komoly bürokratikus terhet ró a vállalkozásokra.
    Kitért arra, hogy a szövetség helyteleníti az üzletek vásárnapi nyitva tartásának  megakadályozását, meggyőződésük, hogy ez a lépés káros a gazdaságnak, a társadalomnak, és negatívan hat a foglalkoztatásra, a GDP-növekedésre is. Örülnének, ha a döntéshozók szembesülnének az elhibázott lépéssel, és korrigálnák azt - fogalmazott Vadász György.