Jusztina napja van. | 2023.09.26

Orosz embargó - Német miniszter: Oroszország nem bírja sokáig az importtilalmat

2014-08-17 11:58:58

 

A német mezőgazdasági miniszter szerint Oroszország nem bírja sokáig az uniós agrártermékekre bevezetett importtilalmat.

    Christian Schmidt szerint Oroszország saját magának árt az embargóval, és nem biztos, hogy `fél év múlva is az lesz az álláspontja, mint jelenleg`. A miniszter a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy Oroszország `mezőgazdasági önellátó képessége csak 60 százalékos`, és a hazai termelésre támaszkodva nem tudja betölteni az egyebek között a tejtermék-ellátásban keletkezett hiányt.
    Vlagyimir Putyin orosz elnök érdekelt az agártermékek árának stabilitásában és az ellátásbiztonság megőrzésében, és gyorsan véget vethet a mezőgazdasági termékek sorára bevezetett importtilalmat kiváltó nyugati szankcióknak. `Ehhez csupán konstruktívan kell viszonyulnia az ukrán válsághoz a megoldást akadályozó jelenlegi destruktív politika helyett` - mondta Christian Schmidt.
    A német miniszter szerint az EU agrárpiacára `csekély hatást` fejtenek ki az orosz exportot korlátozó moszkvai intézkedések, az érintett uniós gazdálkodók kártalanítására vonatkozó követelések pedig `koraiak`. Az uniós agrárminiszterek tanácsa szeptember elején tárgyal az orosz embargóról, és az Európai Bizottság addig elkészíti az adatokon alapuló helyzetképet.
    Ugyanakkor a miniszter még a brüsszeli tanácskozás előtt találkozik a francia és a lengyel szaktárca vezetőjével, a bonni megbeszélésen `a közös stratégiát` egyeztetik majd.
    Oroszország a német agrártermékek második legfontosabb exportpiaca az EU-n kívüli régiókat tekintve, de így is csak 7-8 százalékot képvisel a teljes német mezőgazdasági kivitelben. Tavaly 1,7 milliárd eurót tett ki az Oroszországba irányuló német agrárexport, míg az ágazat teljes kivitele 65 milliárd euró volt, a teljes német export pedig meghaladta az 1000 milliárd eurót.
    Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök augusztus 7-én jelentette be, hogy Oroszország egyévi időtartamra teljes embargót vet ki a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, a baromfi, a hal, a sajt, a tej, a tejtermék behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából, válaszul a nyugati országok Oroszországgal szembeni szankcióira.