Huba napja van. | 2022.08.19 | MNB középárfolyam:

Hetvenezren keresték fel az online árukövető rendszer honlapját

2014-12-16 17:52:20

Eddig több mint 70 ezren keresték fel az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (ekáer) honlapját, az üzemeltető Biorobotok Informatikai Kft. a rendszer január 1-jei indításáig további erősödő érdeklődésre számít - közölte a cég kedden az MTI-vel.

    A közlemény szerint eddig 54 országból, Magyarországon pedig mintegy 450 településről látogatták meg a cég által üzemeltetett www.ekaer.hu portált. A napi 12-13 ezer látogató mintegy 10 százaléka az idegen nyelvű összefoglalókat kereste, köszönhetően annak, hogy a cég elsőként tett elérhetővé angol, német, román és szlovák nyelven tájékoztatást az ekáer rendszerről - írja a vállalat.
    A tájékoztatás idézi Kovács Emesét, a cég ügyvezetőjét, aki elmondta: a bevezetés utáni egy hónapos bírságmentes időszakban napvilágra kerülhetnek azok az élethelyzetek, amelyek alapján elkezdődhet a rendszer finomhangolása.
    A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hatástanulmánya szerint csak magyar viszonylatban 120 ezer kereskedelmi tevékenységet, valamit 7500 fuvarozási tevékenységet folytató vállalkozás érintett.
    A Biorobotok Kft. üzemelteti a www.utdij.hu címen elérhető e-útdíj információs portált is, amely iránt szintén fokozott érdeklődés tapasztalható a fuvarozók részéről - olvasható a tájékoztatásban.
    A logisztikai szakma korábban az MTI-hez eljuttatott közleményében szerepel: az ekáer rendszerrel nyomon követhetővé válik az áruk valós útja, mivel rögzítik benne az áruszállításhoz kapcsolódó adatokat - egyebek mellett az áru megnevezését, mennyiségét, feladóját és átvevőjét, a szállító jármű rendszámát - még a fuvarozás megkezdése előtt.
    Az NGM korábban közölte: az ekáernek köszönhetően kiszűrhetővé válnak az áruk fiktív szállítmányozásával összefüggő visszaélések, amelyek milliárdos károkat okoznak az államnak és a tisztességesen adózó vállalkozásoknak. Az új kontroll minden eddiginél hatékonyabb ellenőrzést tesz lehetővé a hatóságok részére.
    A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) revizorai, pénzügyőrei az újév első napján kezdik meg az ellenőrzéseket, azonban január 31-ig csupán szolgáltató-segítségnyújtási és figyelem felhívási céllal. Az adóhatóság eddig az időpontig nem szab ki mulasztási bírságot - áll a tárca közleményében.