Huba napja van. | 2022.08.19 | MNB középárfolyam:

Az MNB oktatási intézményeket alakít ki a Várnegyedben újonnan vásárolt ingatlanokban

2014-12-10 07:30:49

 Két ingatlant vásárolt a budapesti Várnegyedben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyik alapítványa, az épületekben felújítás után oktatási és rendezvényközpontot, valamint angol nyelvű doktori iskolát alakítanak ki - közölte a jegybank kedden a honlapján.

    A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) az eredetileg Ybl Miklós tervei szerint épült és a II. világháborúban elpusztult volt Lónyay-villa helyén az eredeti tervek alapján fogja rehabilitálni a műemlék épületet. Az  ingatlant a PADA a Budapanoráma Ingatlanforgalmazási és Hasznosítási Kft.-től  vásárolta meg, nettó 11,2 millió euró (3,42 milliárd forint) vételáron. 
    Az épületben kialakítandó oktatási és rendezvényközpont közgazdasági, pénzügyi képzésekkel kapcsolatos rendezvényeknek és a kor követelményeinek megfelelő szakmai könyvtárnak is otthont fog adni, továbbá a tervek szerint az alapítvány által szervezett előadások, kiállítások és más közösségi rendezvények helyszíneként  szolgál majd.
    A régi városháza műemléképülete, amelyet az MNB versenytárgyalás keretében 1,85 milliárd forintért vásárolt meg a Magyar Tudományos Akadémiától, szintén az Alapítvány tulajdonába került. Ebben az épületben a PADA egy angol nyelvű, nemzetközi oktatóbázissal és hallgatói körrel rendelkező doktori iskolát kíván üzemeltetni 2016 szeptemberétől.
    Az ingatlanok megvásárlása a közvagyont, illetőleg a nemzeti célokat szolgáló közösségi vagyont is gyarapítja - hangsúlyozzák a közleményben.
    Az MNB által 2013-ban alapított PADA olyan tudományos műhelyek létrehozását tűzte ki céljául, amely a modern képzés megteremtésével, valamint kiemelkedő oktatási színvonal és kompetenciák biztosításával fórumot teremt a jövő generációk közgazdasági és pénzügyi szakemberei számára - áll az MNB közleményében.