Albin napja van. | 2024.03.01

Novemberben 0,6 százalékos infláció Csehországban

2014-12-09 11:16:03

 Novemberben éves összehasonlításban 0,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Csehországban, az októberi 0,7 százalékos áremelkedés után - közölte a cseh statisztikai hivatal kedden Prágában.

    A korábbi hónapnál lassabban nőttek novemberben az élelmiszerek árai és az üzemanyagárak is. 
    A fogyasztási cikkek árai éves szinten novemberben 0,1 százalékkal, a szolgáltatások árai pedig 1,2 százalékkal növekedtek.
    Havi szinten a fogyasztási cikkek novemberben 0,3 százalékkal, a szolgáltatások pedig 0,2 százalékkal voltak olcsóbbak mint októberben. 
    Az élelmiszerek közül a korábbinál lassabban nőtt novemberben a rizs, a hús, a tej, a tejtermékek és a gyümölcs ára. Lassabban nőtt az alkoholos italok ára is, viszont a ruházati cikkeké valamivel gyorsabban emelkedett, mint októberben.
    "Nagy a valószínűsége annak, hogy az éves infláció mértéke az idén közel lesz a nullához. Ez a legnagyobb mértékben az áram árának korábban nem látott arányú csökkenésével függ össze" - mondta Petr Dufek, a CSOB bank elemzője.
    "Az alacsony infláció megmaradása azzal a kockázattal jár, hogy a nemzeti bank beavatkozási politikáját a korona meggyengítése érdekében egészen 2016 végéig fenntarthatja" - vélekedett Michal Brozka, a Raiffeisenbank elemzője.