Albin napja van. | 2024.03.01

KSH: szeptemberben 939 millió euró volt a külkereskedelmi többlet

2014-12-03 10:37:01

Szeptemberben az export euróban számított értéke 6,0, az importé 5,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg többlete 939 millió euró (294 milliárd forint) volt, 85 millió euróval (38 milliárd forinttal) több, mint tavaly szeptemberben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

    A részletes adatok szerint 2014 szeptemberében a kivitel értéke 7,8 milliárd eurót, a behozatalé 6,8 milliárd eurót tett ki.
    Az év első kilenc hónapjában a kivitel értéke 62,9 milliárd euró, a behozatalé 57,9 milliárd euró volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 5,0 milliárd eurót tett ki, ami 105 millió euróval haladta meg az előző év azonos időszakáét.
    Az idén január–szeptemberben a külkereskedelmi termékforgalom forintárszínvonala az előző év azonos időszakához viszonyítva a kivitelben 0,7 százalékkal emelkedett, a behozatalban szinte nem változott. A cserearány 0,8 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 4,1 százalékkal, a dollárhoz viszonyítva 1,1 százalékkal értékelődött le.
    Szeptemberben a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene 9,0, a behozatalé 10,0 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. Az év első kilenc hónapjában a külkereskedelem export- és importvolumene 7,7, illetve 8,8 százalékkal bővült.
    A gépek és szállítóeszközök kivitelének volumene 8,9, a behozatalé 7,8 százalékkal nőtt 2013 első kilenc hónapjához hasonlítva. Több mint 10 százalékkal bővült a három fő csoport, a villamos gép, villamos készülék és műszer, az általános rendeltetésű ipari gép, valamint az energiafejlesztő gép és berendezés importvolumene. A közúti járművek kiviteli forgalma közel 40 százalékkal, behozataluké több mint negyedével haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet, a németországi forgalom volt meghatározó.
    A külkereskedelmi forgalom mintegy harmadát kitevő feldolgozott termékek exportvolumene 7,1, az importé 9,8 százalékkal haladta meg a 2013. január–szeptemberi szintet. A járműiparhoz és a vegyiparhoz kapcsolódó termékek forgalma továbbra is meghatározó volt. A gyógyszer és gyógyszerészeti termékek mindkét irányú forgalma 5 százalékkal nőtt. Ennek az árucsoportnak a forgalma a legnagyobb mértékben a régi EU-tagállamokkal folytatott kereskedelemben nőtt, noha csökkenő forgalom mellett továbbra is Oroszország a legjelentősebb felvevő piacuk.
    Az energiahordozók importvolumene – a forintárak csökkenése mellett – 12 százalékkal volt több, mint 2013. január–szeptemberben. Az energiabehozatal felét adó kőolaj és kőolajtermék több mint 3 százalékkal haladta meg az előző év első kilenc hónapjának szintjét. A gáztározók feltöltése március óta zajlik, így a gáz importvolumene az időszak végére több mint negyedével meghaladta az egy évvel ezelőtti szintet. A villamos energia importvolumene mintegy hatodával nőtt.
    Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 5,9, az importé 6,5 százalékkal bővült 2013. január–szeptemberhez képest. A kivitel több mint ötödét adó gabona- és gabonakészítmény exportjának volumene a kiugró első negyedéves növekedés után a következő negyedévekben jelentősen visszaesett. A teljes időszakot tekintve az export volumene közel hatodával bővült, ugyanakkor a forintárak csökkenése miatt a forgalom értékének növekedése ennél jóval alacsonyabb volt. A csoporton belül a kukoricakivitel forintértéke mintegy negyedével nőtt, míg a búzáé közel tizedével visszaesett. Dinamikusan bővült az állati takarmány exportja, a kávé, tea, kakaó, fűszer importja, valamint a hús és húskészítmény forgalma mindkét irányban.
    Az év első kilenc hónapjában az export 79, az import 75 százalékát bonyolították le az EU-tagállamaival. Ebben a viszonylatban a kivitel volumene 9,6, a behozatalé 14 százalékkal volt több, mint 2013 azonos időszakában. A külkereskedelmi mérleg többlete 6,1 milliárd euró volt, ami 1016 millió euróval kevesebb, mint egy évvel korábban.
    Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 1,3 százalékkal, a behozatalé 3,1 százalékkal csökkent 2013 első kilenc hónapjához hasonlítva. A külkereskedelmi mérleg hiánya ebben a viszonylatban 1,1 milliárd euró volt, 1121 millió euróval kevesebb, mint egy évvel korábban.