Albin napja van. | 2024.03.01

Hitelminősítés - NGM: a Fitch elismerte az elmúlt évek pozitív folyamatait

2014-11-29 09:07:49

 A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint a Fitch hitelminősítő intézet elismerte az elmúlt évek pozitív folyamatait azzal, hogy stabil kilátással erősítette meg Magyarország eddigi adósbesorolását.

    A tárca az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében kiemeli: a Fitch kedvezőnek ítéli a magyar gazdaság növekedési kilátásait, a munkapiaci folyamatokat, valamint az ország egyensúlyi mutatóit, melyek segítik a külső adósság leépítését, ezáltal csökkentik az ország sérülékenységét. Továbbá a hitelminősítő pozitívként értékeli a "rossz bank" felállítását, valamint azt, hogy a jelenlegi adósmentő program javítja a háztartások helyzetét. 
    Hozzátették, hogy a növekedés szempontjából ugyanakkor a Fitch kockázatnak látja az orosz-ukrán válság negatív hatását a magyar exportra. 
    Összességében a Fitch a minősítés kedvező irányú változását helyezi kilátásba, amennyiben a külső eladósodottság és az államadósság csökkenése, valamint utóbbi devizaarányának mérséklődése tartós és folyamatos marad - állapítja meg az NGM.
    A Nemzetgazdasági Minisztérium meggyőződése, hogy a magyar gazdaság teljesítményét a hitelminősítő intézetek besorolási döntésüknél is belátható időn belül figyelembe veszik. A magyar gazdasági mutatók trendszerű javulását a piaci szereplők döntéseikben már folyamatosan visszaigazolják, nyilvánvalóan a hitelminősítők is követni fogják példájukat - áll a tárca közleményében.
    A Fitch Ratings pénteken késő este közölte, hogy megerősítette Magyarország államadós-osztályzatait, a besorolások kilátása továbbra is stabil. A nemzetközi hitelminősítő jelenleg "BB plusz" osztályzattal tartja nyilván a hosszú lejáratú szuverén magyar devizaadósságot; ez a besorolás egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású kategória alsó szélétől. A Fitch besorolási listáján a forintban kibocsátott hosszú futamú államadósság minősítése ennél egy osztattal jobb, "BBB mínusz".
    A Fitch Ratings a döntéssel erre az évre lezárta a magyar adósosztályzat felülvizsgálati ciklusát. A másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's 2014-es menetrendjében sem szerepel már Magyarország besorolásainak további vizsgálata.
    Magyarországot a három cég közül jelenleg a Standard & Poor's tartja nyilván a leggyengébb besorolással: a hosszú futamidejű "BB" magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal marad el. A Moody's "Ba1" hosszú távú magyar államadós-osztályzata e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings most megerősített minősítésével.

Fotó:www.trt.net.tr