Jusztin napja van. | 2024.06.16

A Nemzetközi Beruházási Bank Tanácsa támogatta Magyarország tagságát

2014-11-21 18:34:35

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) Tanácsa Szófiában megtartott ülésén támogatta Magyarország NBB tagságának megújítását - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint az NBB Tanácsának 2014. október 20-21-én Szófiában megtartott ülésén a tagországok - Csehország, Szlovákia, Románia, Bulgária, Oroszország, Mongólia, Vietnám és Kuba - képviselői kivétel nélkül támogatták Magyarország  tagságának megújítását.
    A döntés közvetlen előzménye, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Nyikolaj Koszov, az NBB elnöke 2014. október 15-én Budapesten Egyetértési Nyilatkozatot írt alá a Magyarország NBB tagságának megújításáról szóló jogi és pénzügyi feltételekről, a hivatalos magyar kérelmet az Egyetértési Nyilatkozat figyelembevételével, kormányzati felhatalmazás alapján nyújtották be.
    Közleményében az NGM felidézi, hogy Magyarország 2000-ben lépett ki az NBB-ből annak akkori nem kellően hatékony, és nem kellően átlátható tevékenysége miatt. 
    Az elmúlt két évben kidolgozott, gyökeresen új kormányközi megállapodás és az alapokmány az NBB irányítási rendszerét, döntési mechanizmusát teljes egészében a nemzetközi pénzügyi intézmények legjobb gyakorlatához igazította, így Magyarország felvételi kérelmét már egy új, modern alapokon működő bankhoz nyújthatta be - írja közleményében a szaktárca.
    Az NBB a jelentősebb nemzetközi pénzügyi intézményekkel - például az EBRD, EIB, Világbank szervezetekkel - szoros együttműködésben alakítja ki tevékenységét, hitelezési stratégiáját, képviselőik megjelennek a bank tanácsülésein is - emelte ki az NGM.
    A közlemény szerint Magyarország Nemzetközi Beruházási Banki tagságának megújítása jól illeszkedik a magyar gazdaságpolitika céljaihoz, a "keleti nyitás" politikájához, lehetővé teszi a korábbi tagsági jogviszony időszakában teljesített, jelenlegi értéken számítva 20 millió euró összegű alaptőke befizetés reaktiválását is.
    Magyarország az NBB új tagjaként érdekelt a bank pénzügyi helyzetének további erősítésében, ezért a következő években a többi tagország által vállalt kötelezettségekhez igazodva növelni fogja alaptőke befizetését - közölte az NGM.