Valter napja van. | 2024.07.16

Ausztriában elutasítják a vasárnapi nyitva tartást

2014-11-19 18:58:50

 

Ausztriában nemcsak a szakszervezet, hanem a boltok üzemeltetői és alkalmazottai is elutasítják a vasárnapi nyitva tartást, amelyet a vásárlók többsége sem támogat, elégséges bevásárlási lehetőségre hivatkozva.

    Az osztrák Magánalkalmazottak Szakszervezete (GPA-djp) által idén októberben Bécsben végzett felmérés szerint a csaknem 5500 megkérdezett alkalmazott 94,3 százaléka a vasárnapi nyitva tartás ellen volt, ez a szám megegyezik a 2006-os felmérés eredményével. A szervezet egy korábbi felmérése szerint a kereskedelemben dolgozó tanoncok is egyértelműen elutasítják a kezdeményezést. Minderről az érdekképviselet szerdán tájékoztatt az MTI-t.
    A Profil című osztrák hetilap idén októberben a vásárlók között végzett közvélemény kutatása szerint 57 százalék a vasárnapi nyitva tartás ellen foglalt állást.
    A vasárnapi zárva tartást pártoló szakszervezet vezetője, Wolfgang Katzian szerint a legtöbb ember a kulturális látnivalók és nem elsősorban a vásárlás miatt látogat Bécsbe. A szervezet gazdasági részlegének vezetője emlékeztetett: a korábbi időszakban már történtek apró változtatások az esti és a szombati nyitva tartásban, ha a vasárnapot is el akarnák venni a munkavállalóktól, "tényleg betelne a pohár".
    A RegioPlan Consulting osztrák piackutató intézet vezetője szerint a hosszabb nyitva tartási idő legfeljebb 1,5 százalékos bevételi növekedést eredményezne. Hosszabb nyitva tartás esetén a turistaövezetek és a nagy bevásárlóközpontok helyzete javulna leginkább, azonban a kis boltok a hiányzó erőforrásaik miatt nem tudnának helytállni és könnyen elveszthetnék piaci pozíciójukat.
    A vasárnapi nyitva tartást tiltó rendelet 1967 óta van érvényben Ausztriában, a mostani rendszer egy 2008-as törvénymódosítás szerint működik.
    A boltok hétfőtől péntekig reggel hattól este kilenc óráig, szombaton reggel hattól este hatig tarthatnak nyitva, vasárnap kötelező a zárva tartás. Kivételt képeznek az ajándék és édességboltok, a pályaudvarokon és a reptereken található, nyolcvan négyzetméternél nem nagyobb alapterületű üzletek, valamint a péksüteményt árusító helyek. A szabályozás szerint a heti nyitvatartási idő nem lépheti túl a 72 órát. A tartományi vezetők figyelembe véve a térség vásárlási szokásait, helyi ünnepeket, az ingázók és a turisták számát engedélyezhetik a rendkívüli nyitva tartást.