Gellért napja van. | 2023.09.24

FHB: emelkednek a lakásárak

2014-11-18 14:58:57

 

Emelkedtek a lakásárak az idén a második negyedévben a megelőző negyedévhez és az egy évvel korábbihoz képest is, utóbbi  nominális és reál értelemben is megközelítette az 1,4 százalékot -  közölte az FHB Jelzálogbank Nyrt., valamint az FHB Ingatlan Zrt. kedden az MTI-vel kedden.

 

    Az FHB Lakásárindexe ennek megfelelően az első fél év végén 158,21 ponton állt, 1,4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A tavalyi átlagos érték 156,9 pont volt.
    Az index 2008 első negyedévében - 200,7 ponttal - állt a csúcson. Indulásakor - 1998 elején - 45,6 ponton állt.
    A kedvező értékek fennmaradásával éves szinten stagnálnának az árak, így országos szinten is vége szakadhatna az évek óta tartó csökkenésnek - írta az FHB.
    Az adatok az FHB szerint bíztatóak, és a fordulatot az is jelezheti, hogy egy év alatt 30 százalékkal nőtt a kiadott építési engedélyek száma. A kamatok folyamatos csökkenése is hozzájárult ahhoz, hogy a hitelfelvételi kedv újra erősödjön, és a bankok egyre több lakáshitelt folyósítanak. Az FHB-nél például havi 20 milliárd forintra emelkedett a kihelyezett lakáshitel. 
    A kedvező folyamatok az adásvételek számában is jelentkeznek. A Statisztikai Hivatal és a közvetítői hálózatok információi szerint a forgalom 10-15 százalékos emelkedésére lehet számítani idén.
    A fellendülés azonban régiónként eltérő időpontban jelentkezik majd. Jelenleg Nyugat-Dunántúlon emelkedik legjobban a lakásárindex, míg a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön még mindig esnek az árak. 
    A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. programjában szereplő ingatlanok lefelé torzítják a lakásár index értékét - áll a közleményben. Az ország több keleti megyéjében, így Szabolcs-Szatmár-Beregben, Békésben, továbbá az északi Nógrádban is sokak számára csak a Nemzeti Eszközkezelő nyújtotta lehetőség jelenti a kiutat a hitelcsapdából. Az így eladott lakások viszont alacsony árral kerülnek be az indexbe, lefelé torzítva az adott régió árait.
    Az aktuális index előállításához az FHB - a piaci információinak és saját megfigyeléseinek frissítése mellett - felhasználta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által 2014. októberéig feldolgozott valamennyi adatot.