Gellért napja van. | 2023.09.24

Bamosz: további növekedés a befektetési alapok piacán

2014-11-17 11:53:25

 

A befektetési alapok által kezelt vagyon októberben 1,8 százalékkal, 5518 milliárd forintra emelkedett - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) hétfőn az MTI-vel, saját tagjainak adatai alapján.

 

    Októberben összesen 105 milliárd forintnyi friss tőke érkezett az alapokba, ezen belül kimagaslóan a legtöbb friss pénz a pénzpiaci alapokba - olvasható a szövetség közleményében.
    A nyilvános nyíltvégű "hagyományos" értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (66,4 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban 2 százalékkal nőtt.
    A Bamosz közleményében kiemelte, hogy a pénzpiaci alapok vagyona 3 százalékkal nőtt, ezen belül a likviditási alapok vagyona 3,9 százalékkal. Mindez alapvetően a hazai likviditási alapoknak köszönhető, ahová 26 milliárd forint értékű tőke áramlott be. A pénzpiaci alapokba 46,5 milliárd forint friss tőke érkezett, ami a legmagasabb a kategóriák között.
    A kötvényalapok népszerűsége csökkent az elmúlt hónapban. Az utóbbi hónapokban főleg a rövid futamidejű hazai kötvényalapokat keresték a befektetők, de ezúttal itt a visszaváltások kerültek túlsúlyba. A tőkebeáramlás közel 13 milliárd forint volt. A vagyongyarapodás a hozamokkal együtt elérte az 1 százalékot.
    A vegyes alapokba jelentős mértékű - 18 milliárd forint - tőke áramlott be az elmúlt hónapban, ami a második legmagasabb érték. A hozamokkal együtt a vagyon 3 százalékkal növekedett, amely a harmadik legmagasabb érték a kategóriák között.
    A tőkevédett alapokba ezúttal 8,3 milliárd forint, az abszolút hozamú alapok esetén pedig 7,3 milliárd forint értékű volt a tőkegyarapodás, a tőkevédett alapok 1,2 százalékos, az abszolút hozamú alapok pedig csak 1,1 százalékos növekedést tudtak elérni.
    Az ingatlanalapok vagyongyarapodása ezúttal meghaladta az átlagos mértéket. A tőkebeáramlás 9,7 milliárd forint volt, amin némileg még a hozamok javítottak, így a tőkebeáramlás és a hozam együttesen 2,2 százalékos pozitív vagyonváltozást hozott.
    Az árupiaci alapokba 0,3 milliárd forint értékben érkezett tőke, de a hozamok alakulása miatt a nettó eszközérték 1,6 százalékkal csökkent.
    Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban közel 3,3 milliárdos tőkebeáramlást regisztrált a Bamosz. A vagyongyarapodás nem érte el az átlagos mértéket, nagysága 1,4 százalék volt.