Gellért napja van. | 2023.09.24

Sok makrogazdasági adat, kevesebb vállalati jelentés várható jövő héten

2014-11-15 13:08:57

 Ismét sok makrogazdasági adatra lehet számítani a következő héten a világgazdaságban, de a negyedéves vállalati jelentések időszaka már a végéhez közeledik.

    Hétfőn a harmadik negyedéves japán GDP-növekedési adattal veszi kezdetét a hét. Az elemzők arra számítanak, hogy a második negyedéves 1,8 százalékos csökkenés után a harmadik negyedévben 0,5 százalékos növekedés volt. 
    Általában nem övezi ekkora figyelem a japán GDP-adatot, most azonban ezen a számon múlhat, hogy 2015-ben megemelik-e a japán forgalmi adót 8 százalékról 10 százalékra. Az áfaemelés meghatározó része Abe Sindzó japán miniszterelnök programjának, aki úgy próbálja növelni a kormányzati bevételeket, hogy közben beindítja a gazdasági növekedést.
    Hétfőn jelenik meg az olasz külkereskedelmi mérleg szeptemberi adata is, és Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke megteszi negyedéves jelentését az Európai Parlament előtt. Az Egyesült Államokban az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) ad ki új számokat az ipari termelés októberi változásáról. Ezen a napon kapcsolják össze a hongkongi és a sanghaji tőzsdét, lehetővé téve az értékpapírok kölcsönös kereskedelmét a két platformon.
    Kedden egyszerre teszik közzé a nagy-britanniai termelői árak, a fogyasztói árak és a kiskereskedelmi árak októberi adatát. A mannheimi ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet délelőtt adja ki a németországi gazdasági kilátások megítélését tükröző hangulatindexét. Délután az amerikai termelői árak októberi adata következik.
    Szerdán kevés fontos gazdasági adat lesz. Csak az amerikai újlakásépítések és építési engedélyek októberi statisztikája kaphat nagyobb figyelmet. Ezt ellensúlyozza, hogy az amerikai Fed és a nagy-britanniai jegybank is ezen a napon teszi közzé legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét, míg a japán jegybank vezetősége szerdán fejezi be kétnapos tanácskozását.
    Csütörtökre megugrik az új makrogazdasági adatok száma. A Markit Economics piackutató intézet frissíti az eurózónás, a német és a francia szolgáltató szektori és feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexét (BMI) is. Az Egyesült Államokban, Japánban és Kínában is új feldolgozóipari BMI-adat jelenik meg.
    A BMI statisztikák mellett csütörtökön jön ki az októberi japán külkereskedelmi mérleg, a német termelői árak adata, a brit kiskereskedelmi forgalom statisztikája, az amerikai inflációs adat, a Conference Board hangulatmutatója, a folyamatban levő amerikai lakáseladások statisztikája, és a szokásos amerikai heti munkanélküli segélyigénylések száma.
    Pénteken már nem érkezik fontos makrogazdasági adat, a figyelem a hitelminősítőkre terelődik. A Moody's Dánia, Észtország és Uganda, a Fitch Ratings Görögország és Izrael, a Standard and Poor's Hollandia, Svájc és Törökország adósbesorolását frissíti.
    Vállalati negyedéves jelentésekből kevesebb várható a héten. A két legfontosabb a Renault autógyártóé és a német ThyssenKrupp ipari holdingvállalaté lesz. A francia Vivendi szórakoztatóipari vállalat, a nagy-britanniai EasyJet légitársaság, az amerikai Best Buy kiskereskedelmi lánc és az amerikai Gap ruházati kiskereskedelmi lánc szintén beszámol negyedéves eredményeiről.