Gellért napja van. | 2023.09.24

Nagy az érdeklődés az ELTE üzleti coachképzése iránt

2014-11-15 10:21:42

 Egyre nagyobb az érdeklődés az ELTE üzleti coachképzése iránt, az idén ősszel már második alkalommal indult a posztgraduális képzés, amelyet februártól egy újabb, keresztféléves program is kiegészít - tájékoztatta a szervező intézmény az MTI-t.

    A coaching mint szakma egy üzletember, állampolgár teljesítményének, tanulásának és fejlődésének elősegítésével foglalkozik. Az üzleti coaching pedig a vállalat menedzserét támogatja abban, hogy a napi feladatokon túl fejlessze saját maga és beosztottai tudását, ezáltal magasabb szintű szolgáltatást nyújtson ügyfeleinek, de mindenekelőtt képes legyen egyensúlyban 
tartani a munkahelyi és a magánéletét.
    Felmérések szerint a coaching az informatika után már a második leggyorsabban növekvő üzletág. A nemzetközi üzleti életben különösen a válság irányította a cégek figyelmét a coaching hasznára. A Manchester Review egy korábbi vizsgálatában azt állapította meg, hogy a coaching költségei 5,7-szeresen térülnek meg.
    A tájékoztatás szerint Magyarországon még kevésbé ismerték fel ennek a területnek a jelentőségét, mindössze néhány száz üzleti coach működik. A Magyarországi Coachszervezetek Szövetsége (MCSZ) tavaly alakult meg hat magyarországi coach szervezet közreműködésével.
    A most induló keresztféléves képzést is olyan trénereknek, pszichológusoknak, vezető beosztású szakembereknek, illetve HR szakembereknek, tanácsadási tevékenységet folytatóknak ajánlják, akik a coaching eszközrendszerét is alkalmazni kívánják munkatársaik vagy egy munkahelyi csoport hatékonyságának növeléséhez.
    Az első évfolyamot végzett hallgatók most tartanak a gyakorlati tapasztalatok megszerzésénél, amelyhez az ELTE oktatói nyújtanak szakmai támogatást.