Jeromos napja van. | 2023.09.30

Technikai recesszióba került a román gazdaság

2014-08-14 14:09:13

 

Technikai recesszióba került a román gazdaság azt követően, hogy a román statisztikai intézet negatívra korrigálta a román bruttó össztermék (GDP) első negyedévi alakulását - adta hírül csütörtökön a román Mediafax hírügynökség. A második negyedévben 1 százalékkal csökkent a GDP.

 

    Az Eurostat által csütörtökön közzétett adatokból kiderült, hogy a román GDP az első negyedévben 0,2 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévhez képest. Korábban a román országos statisztikai intézet azt közölte, hogy 0,1 százalékkal nőtt a román gazdaság 2013 utolsó három hónapjához viszonyítva, majd később 0,2 százalékra módosította a növekedést.
    A román statisztikai intézet csütörtökön tette közzé az idei második negyedévi adatokat, amelyek szerint a GDP 1 százalékkal csökkent az idei első negyedévhez képest. Ez azt jelenti, hogy a román gazdaság teljesítménye két egymást követő negyedévben romlott, ami technikai recessziót jelent.
     Az első fél évben a román GDP 2,4 százalékkal nőtt a kiigazítatlan érték szerint, a kiigazított érték alapján a növekedés 2,6 százalékos volt a tavalyi első hat hónaphoz képest.
    A román kormány egy csütörtöki közleményben úgy vélte, hogy a 2,6 százalékos növekedés Európában az egyik legmagasabb érték, ami továbbra is elsősorban az export és az ipar teljesítményének köszönhető. 
    A bukaresti kabinet 2,5 százalékos gazdasági növekedésre számít az idén - olvasható a közleményben.