Alajos napja van. | 2024.06.21

MVM: már 16 százalékkal több a betárolt földgáz mennyisége, mint tavaly ilyenkor

2014-08-14 12:49:25

 

Lényegesen jobban áll a hazai földgáztárolók téli időszakra való feltöltése, mint tavaly; az egy évvel korábbit 16 százalékkal meghaladó, összesen több mint 3000 millió köbméter betárolt földgáz áll rendelkezésre - tájékoztatott az MVM Csoport csütörtökön.

 

    Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint június vége óta az MVM Csoport négy tárolójában a betárolt gáz mennyisége jelentősen megnőtt. A többségi állami tulajdonban levő MVM Csoport felkészült és mindent megtesz, hogy biztosítsa Magyarország zavartalan földgázellátását - hangsúlyozták.
    A tavalyi töltöttséget jelentősen meghaladó mennyiség a stratégiai készlet megemelésének, valamint az időben elkezdett emelt ütemű betárolásnak köszönhetően áll rendelkezésre - közölte a társaságcsoport.
    A tájékoztatás szerint az orosz-ukrán konfliktus ellenére a földgázszállítás jelenleg zavartalan, az orosz partner a hosszú távú földgázszállítási szerződésben foglaltakat, valamint a hazai ellátásbiztonságot jelentősen javító vállalásait továbbra is teljesíti.
    Az MVM Csoport a lehetőségek kihasználásával maradéktalanul eleget tesz a Nemzeti Energia Stratégiában megfogalmazott feladatainak, a hazai lakossági és versenypiaci fogyasztók ellátásbiztonságának szavatolása érdekében - olvasható a közleményben.
    A hazai tárolókban tavaly ilyenkor csak 2580 millió köbméter állt rendelkezésre, és még a tavalyi legmagasabb érték, a 2937 millió köbméter sem érte el a jelenlegi tárolói szintet.
    Az MVM Csoport és az FGSZ Földgázszállító Zrt. is elkötelezett annak érdekében, hogy Magyarország földgázellátása a téli időszakban is zavartalanul biztosítva legyen. Figyelemmel az orosz-ukrán konfliktusra, a hazai ellátásbiztonság szintjének növelése érdekében az MVM Csoport meglévő üzleti kapcsolatain keresztül továbbra is mindent megtesz a lehetséges szállítási útvonal-diverzifikációs lehetőségek kihasználásáért - idézi a közlemény Horváth Pétert, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatóját.
    A közlemény szerint a nemzeti energetikai társaságcsoport a téli felkészülést már áprilisban megkezdte, a tulajdonában lévő Magyar Földgázkereskedő Zrt. a készletezési stratégiáját folyamatosan alakítja, hogy a téli időszakra időben rendelkezésre álljon a mostanra már állami tulajdonban levő Magyar Földgáztároló Zrt. tárolóiban a hazai fogyasztók ellátásához szükséges földgázmennyiség.
    Az orosz-ukrán konfliktus a gázimportra jelenleg nincs hatással, az MVM folyamatos kapcsolatban áll beszállító partnereivel és továbbra is mindent megtesz a hazai lakossági fogyasztók és vállalkozások zavartalan ellátása érdekében - közölte az MVM Csoport.