Alajos napja van. | 2024.06.21

Felgyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése Csehországban

2014-11-05 09:30:53

 Felgyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése Csehországban, szeptemberben éves szinten 6,2 százalékos volt a növekedés az augusztusi 2,7 százalékkal szemben. A kiskereskedelmi forgalom mértéke ezzel lényegében visszatért a júniusi szintre - közölte a cseh statisztikai hivatal (CSÚ) szerdán.

    A munkanaparányos növekedés szeptemberben 4,5 százalékos volt. Az egész harmadik negyedévben az éves növekedés tempója 5,1 százalékot tett ki.
    A kiskereskedelmi forgalom növekedéséhez legnagyobb mértékben az autóvásárlások járultak hozzá. Ez a szegmens munkanaparányosan 15,3 százalékkal nőtt szeptemberben. Ezen a téren fajsúlyosan jelent meg az új személygépkocsik vásárlásának folytatódó növekedése.
    "A kiskereskedelmi forgalom új adatai ismételten jelzik, hogy a háztartások fogyasztása kezd újra a gazdasági növekedés egyik legfőbb motorja lenni" - kommentálta az adatokat Jakub Seidler, az ING Bank fő gazdasági elemzője. Úgy vélte: a kiskereskedelem szeptemberi adatai kedvezőek, bizonyítják, hogy emelkedik a lakosság fogyasztása és javul a munkaerőpiaci helyzet.
    A kiskereskedelmi forgalom tavalyi 1,1 százalékos növekedése után az idén az elemzők többsége 4,8-5 százalék körüli bővüléssel számol.
    Továbbra is az átlagot meghaladóan növekszik az internetes kereskedelem, a szeptemberi éves szintű bővülés 22,6 százalék, a számítógépes piac pedig 20,8 százalékkal nőtt.