Móric napja van. | 2023.09.22

Októberben lassult a német szolgáltatóipari növekedés

2014-11-05 09:30:00

Lassult októberben a német szolgáltatóipar teljesítményének növekedési üteme - közölte szerdán a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet.

    Októberben 54,4 pontra, héthavi mélypontra csökkent a szeptemberi 55,7 pontról a német szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI). Elemzők kisebb csökkenésre, 54,8 pontra számítottak. 
    A feldolgozóipari és szolgáltatóipari BMI alapján kalkulált összetett BMI végleges októberi értéke 53,9 pont lett a szeptemberi 54,1 pont után.
    A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a teljesítmény növekedési ütemének lassulását jelzi.
    Oliver Kolodseike, a Markit közgazdásza, a jelentés szerzője közölte: a német szolgáltatóipar teljesítménye hét hónapja a leglassúbb mértékben növekedett októberben, de ezzel együtt is tekintélyesnek mondható.
    Hozzátette: az októberi vizsgálat legaggasztóbb eleme az volt, hogy a mutató jövőbeni kilátásokkal szembeni bizalmat tükröző komponense 22 hónapja a legalacsonyabb szintre csökkent. A vállalatok leginkább a szövetségi minimálbér 2015 januári bevezetésétől, az általános gazdasági környezet romlásától, valamint az új megrendelések gyenge növekedésétől tartanak - kommentálta a felmérés adatait.