Alajos napja van. | 2024.06.21

KSH: szeptemberben 4,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

2014-11-05 08:17:18

 

Szeptemberben 4,5 százalékosra gyorsult a kiskereskedelmi forgalom éves növekedési üteme az augusztusi 2,5 százalékról a naptárhatástól megtisztított adatok szerint. A kiigazítatlan index 5,0 százalékos emelkedést jelez - jelentette az első becslés alapján szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 

    Idén szeptemberben az élelmiszerkereslet az augusztusi visszaesés után 2,4 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, míg a nem élelmiszer jellegű cikkek eladása 5,9 százalékos növekedést ért el. Az üzemanyag-fogyasztás is megélénkült, 7,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az augusztusi 4,3 százalékos éves összevetésű növekedés után.
    Az idén az első kilenc hónapban 5,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint az egy évvel korábbihoz képest, a kiigazítatlan mutató 5 százalékos növekedést mutat.
    A kumulált adatokat azonban torzítja, hogy az első félévben nem összehasonlíthatók az élelmiszerforgalomra vonatkozó adatok, mert 2013. július 1-jétől átalakult a dohánytermékek kiskereskedelmének szerkezete és változás következett be a kiskereskedelmi adatok forrásában is, mivel azóta a mintavételes eljárás helyett rendelkezésre állnak a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. teljes körű adatai. Így január-szeptemberben az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom 5,4 százalékkal nőtt. A módszertani torzítás nem érinti viszont a nem élelmiszer jellegű cikkek és az üzemanyag-fogyasztás forgalmát, amelyek egyaránt 4,9 százalékkal emelkedtek.
    A szeptemberre vonatkozó második becslés adatait, részletes bontásban, november 26-án teszi közzé a KSH.