Erik napja van. | 2024.05.18

EU-prognózis - Lanyha növekedés várható Európában alacsony infláció mellett

2014-11-04 11:30:40

 Lanyha növekedést és továbbra is alacsony inflációt vár az uniós országokban az Európai Bizottság, amely kedden tette közzé Brüsszelben őszi gazdasági előrejelzését.

    A prognózis szerint az idén az euróövezetben 0,8 százalékkal, a 28 EU-ország összességében pedig 1,3 százalékkal növekszik a GDP.
    Jövőre a két mutató 1,1, illetve 1,5 százalékra, 2016-ban pedig 1,7, illetve 2 százalékra emelkedik.
    A gazdasági tevékenység várható intenzitásnövekedése részben a pénzügyi szektor megerősödése, részben a végrehajtott szerkezeti átalakulások miatt következik be.
    A magyar gazdaság szempontjából kiemelkedő fontosságú Németország várható mutatói valamelyest jobbak az euróövezeti átlagnál: idén 1,3 százalékkal bővül a német gazdaság, és bár jövőre ez a növekedés 1,1 százalékra mérséklődik, 2016-ban várhatólag már 1,8 százalékos lesz.
    A munkanélküliségi ráta az euróövezetben az idei 11,6 százalékról 2016-ra várhatóan 10,8 százalékra, az EU szintjén pedig 10,3 százalékról 9,5 százalékra mérséklődik.
    Az előrejelzés szerint továbbra is alacsony marad a fogyasztói árak emelkedése. Az eurózónában az idei 0,5-ről 2016-ra 1,5 százalékra, a 28 tagú EU-ban 0,6-ról 1,6 százalékra nő az inflációs ráta.
    Eközben várhatóan csökken a GDP-arányos deficit szintje: az euróövezetben az idei 2,6 százalék után 2016-ban már csak 2,1 százalékos, az EU-ban pedig az idei, átlagosan pontosan a megengedett uniós plafonnak megfelelő 3 százalékos szint után 2,3 százalékos lesz. Az éves GDP-hez viszonyított államadósság alig változik: az euróövezetben 94, az unióban 88 százalék körül várható minimális, jövőre növekvő, 2016-ra ismét csökkenő irányú elmozdulás.
    Jyrki Katainen, az Európai Bizottság alelnöke az őszi prognózis bemutatásakor kijelentette: nem tekinthető kielégítőnek sem általában a gazdasági helyzet, sem a foglalkoztatási helyzet alakulása. Megerősítette, hogy az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény elkötelezett a növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzése mellett, és ennek jegyében le fogja tenni az asztalra a Jean-Claude Juncker bizottsági elnök által már korábban kilátásba helyezett, 300 milliárd eurós beruházásösztönző intézkedéscsomag javaslatát.
    A frissen hivatalba lépett, Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságnak ez a prognózis volt az első fajsúlyos megnyilvánulása. Brüsszel most összességében szerényebb növekedési ütemet jósol, mint tette tavasszal. Előzőleg már a Nemzetközi Valutaalap (IMF), valamint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) is mérsékelte növekedési prognózisát, mind erre az évre, mint 2015-re nézve.
    Az egy évvel ezelőtti őszi előrejelzésében az akkori Európai Bizottság azt állapította meg, hogy az európai nemzetgazdaságokban megtörtént a kedvező fordulat, véget ért a recesszió korszaka. Az idén tavasszal kiadott prognózis is hagyott még némi teret a derűlátásnak. Az elmúlt hetekben azonban újra a lanyhulás jelei mutatkoznak csaknem mindegyik uniós országban. Tavaszi előrejelzésében az Európai Bizottság konkrétan még 1,2 százalékos növekedést jósolt az euróövezetben erre az évre, és 1,7 százalékos bővülést 2015-re.