Valter napja van. | 2024.07.16

A volt NDK-ban a nyugdíjak 2020-ra érik el a nyugati szintet

2014-08-13 14:28:22

 

Németország keleti részén, a volt NDK területén 2020-ra érik el a nyugdíjak a nyugati szintet a kormány tervei szerint.

 

    Angela Merkel kancellár egy szerdai lapinterjúban elmondta, hogy legkésőbb az évtized végén a keleti tartományokban is olyan ellátásban részesülnek a nyugdíjasok, mint nyugaton. `2020-ra a nyugdíjrendszerben is befejeződik az egységfolyamat` - mondta a kancellár a Sächsische Zeitungnak. 
    A kormány 2017-ben törvényjavaslatot készít, amely rendelkezik `a keleti és nyugati nyugdíjak teljes mértékű kiegyenlítésének menetrendjéről` - mondta a kancellár a keleti Szászország tartomány vezető lapjának.
    A keleti tartományokban a nyugdíjak jelenleg a nyugati szint 92 százalékát érik el. Az úgynevezett saroknyugdíj - az az ellátási összeg, amelyre az átlagos keresetű, 45 évi munkaviszony után nyugdíjba vonuló munkavállaló számíthat – nyugaton havi 1287 euró, keleten 1187 euró. Az eltérés legfőbb oka a két országrész közötti különbség a bérszínvonalban, jelenleg a keleti tartományokban a bérek átlagosan a nyugati szint 81 százalékát teszik ki.
    Németország nyugati részén nagyjából 16 millió nyugdíjas él, a volt NDK területén pedig mintegy 4 millió. 
    Szászországban augusztus 31-én tartományi törvényhozási választást tartanak. A drezdai tartományi gyűlésben (Landtag) az ország újraegyesítése, 1990 óta Merkel pártja, a konzervatív CDU a legnagyobb erő. A párt támogatottsága jelenleg 40 százalék körül van, messze megelőzi a második helyen 20 százalék körüli támogatottsággal álló szociáldemokratákat (SPD).