Valter napja van. | 2024.07.16

A beszedhető áfa hatodától esnek el az uniós tagállamok

2014-10-23 12:12:59

 

A 2012-es adatok alapján az Európai Unió tagállamai a beszedhető forgalmi adó mintegy hatodától, több mint 177 milliárd euró költségvetési bevételtől estek el a közterhek be nem fizetése vagy nem megfelelő behajtása miatt - derül ki az Európai Bizottság által csütörtökön közzétett tanulmányból. Eszerint az unióban Hollandia, Finnország és Luxemburg szedi be leghatékonyabban az áfát, a legkevésbé hatékony Románia.

    A tagállamokra lebontott adatokból kiderül, hogy a bizottság tanulmánya szerint Magyarország 2012-ben 12,055 milliárd euró (3700 milliárd forint) áfát szedhetett volna be, vagyis ennyi járt volna az államnak Brüsszel szerint az áfaköteles gazdasági tevékenységek után, ám a magyar államkasszába csak 9,084 milliárd euró (2800 milliárd forint) áfabevétel folyt be. A kettő közötti különbség, az áfarés a bizottság adatai alapján 2,971 milliárd euró, ami valamivel több mint 900 milliárd forint, a teljes beszedhető forgalmi adó 25 százaléka. Az adatok alapján az is kiderül, hogy Magyarország 2011-ben mind abszolút értéken, mind arányait tekintve kevesebb pénztől, 2,736 milliárd eurótól esett el az elvileg beszedhető, 11,252 milliárd euróhoz képest, ami arányaiban 24 százalékos rést jelent.
    Áfabeszedés tekintetében Hollandia, Finnország és Luxemburg az éllovas az Európai Unióban, ahol 5-6 százalék körül alakul a beszedhető és a ténylegesen beszedett forgalmi adó különbsége. A legrosszabb az áfafizetés és -begyűjtés hatékonysága Romániában, ahol a beszedhető pénz 44 százaléka nem jut el az államkasszába. Szlovákiában 39 százalékos, Litvániában pedig 36 százalékos az áfarés. A bizottság közleménye arra is kitér, hogy 11 tagállamban csökkent, 15-ben pedig nőtt a be nem szedett, vagy be nem fizetett forgalmi adó aránya. A legnagyobb javulást Görögország könyvelhette el, miután Athén 2012-ben 2,5 milliárd euróval több, 9,1 milliárd euró forgalmi adóbevételhez jutott, de még így is tetemes, 33 százalékos áfaréssel küzd.
    "A tagállamok nem engedhetnek meg maguknak ilyen léptékű bevételkiesést. Össze kell szedniük magukat, és döntő lépéseket kell hozniuk, hogy visszaszerezzék ezt a közpénzt" - idézi a kommüniké Algirdas Semetát, az Európai Bizottság adóügyekért felelős tagját.
    A bizottság álláspontja az, hogy a tagállamoknak egyrészt hatékonyabban érvényt kell szerezniük a törvényeknek, be kell szedniük a pénzt, fel kell lépniük az adóelkerülés ellen, másrészt egyszerűsíteniük kell forgalmiadó-rendszereiket, mert az egyszerűbb rendszerben könnyebb eleget tenni az adófizetési kötelezettségeknek, valamint korszerűsíteniük kell az áfa adminisztrációját.
    "A tagállamoknak olyan adóreformot kell végrehajtaniuk, amely megkönnyíti a törvényi előírások teljesítését, elrettent az adóelkerüléstől és növeli az adóbeszedés hatékonyságát" - fogalmaz közleményében a brüsszeli testület.
    A bizottság a beszedhető maximális áfát a tagállamok áfatörvényeinek előírásai és a fogyasztási adatok, gazdasági mutatók alapján számolja ki.