Móric napja van. | 2023.09.22

Az ideinél is alacsonyabb gazdasági növekedés valószínű jövőre Kínában

2014-10-20 10:21:01

 

Kínai és nemzetközi elemzők is a gazdasági növekedés ütemének további lassulását valószínűsítik jövőre Kínában, miután a kelet-ázsiai országban idén is ez a trend jellemző.

 

    A Kínai Társadalomtudományi Akadémia legfrissebb előrejelzésében arra figyelmeztet, a kínai gazdaság növekedési ütemének mérséklődése elkerülhetetlen, az a gazdasági szerkezetátalakítás és a korábbinál kevésbé világgazdasági adottságok együttes következménye. Az akadémia idén a korábban éves célként kitűzött, azóta a retorika szintjén "felpuhított" 7,5 százalékosnál kisebb, 7,3 százalékos gazdasági bővülést jósolnak, mely jövőre ugyanakkor 7 százalékra csökken majd. 
    A Bloomberg hírügynökség elemzőinek többsége szintén 7 százalék körüli értéket vár 2015-ben, korábbi prognózisukat sokadjára lefelé módosítva. A változtatás okaként a szakértők elsőkként a gazdasági egyensúlytalanságokat és a kelet-ázsiai ország hatalmas adósságállományának problémáját nevezték meg. A közgadászok szerint a kínai kormánynak változtatnia kellene az éves cél meghatározásának politikáján, például átállhatna egy rugalmas sávos cél kijelölésére, de akár teljes egészében el is törölhetné a rendszert, ezzel is elejét véve a folytonos találgatásoknak és sokszor csak jóslással egyenértékű becsléseknek. 
    A japán Nomura elemzői szintén a 7 százalékos értéket tartják reális célkitűzésnek a következő év egészére nézve, a svájci UBS bank hongkongi elemzői ugyanakkor ennél is alacsonyabb, mindössze 6,8 százalékos bővülést várnak 2015-ben.
    A pesszimizmust a harmadik negyedév gyenge adatai is táplálhatják. Az ingatlanpiac lehűlése szinte az összes iparágon éreztette hatását, a szeptember végével záruló három hónapra vonatkozó, kedden hivatalosan nyilvánosságra hozandó GDP-adatokat illetően sok közgazdász mindössze 7,2-7,3 százalékos értéket valószínűsít, mely ötéves mélypontot jelente a negyedéves statisztikák sorában.
    A növekedés mérséklődése ellenére a kínai kormány nem tervezi nagyösszegű központi ösztönzőcsomag bevezetését. Sajtóértesülések ugyanakkor hétfőn arról számoltak be, a múlt havi 500 milliárd jüan (20 ezer milliárd forint) után a központi bank újabb 200 milliárd jüant (8 ezer milliárd forint) kíván a bankrendszerbe pumpálni, hogy ezzel is segítse a gazdaságot.