Endre, Elek napja van. | 2024.07.17

Magyarországi bankokat minősített le a Fitch Ratings

2014-10-16 18:25:05

 

Magyarországi bankok osztályzatait rontotta csütörtökön a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő a csütörtök este Londonban bejelentett lépést azzal indokolta, hogy Magyarország esetében - a bankrendszert érintő kormányzati intézkedések miatt - átértékelte a banki és a szuverén kockázatok közötti kapcsolatot.

    Ennek eredményeként a cég úgy állapította meg a bankszektorbeli kockázati besorolások magyarországi felső határát, hogy azok legfeljebb egy fokozattal haladhassák meg a mindenkori - jelenleg "BB plusz" szintű, stabil kilátású - magyar államadós-besorolást.
    Ennek alapján a Fitch egy fokozattal "BBB mínusz"-ra rontotta a K&H Bank és az Erste Bank Hungary Zrt. hosszú távú adósosztályzatait az eddigi "BBB"-ről. Az új bankbesorolásokra - amelyek így most egy osztattal jobbak a Fitch Ratings által érvényben tartott magyar szuverén adósosztályzatnál - szintén stabil kilátás érvényes.
    A Fitch Ratings ezzel egy időben stabilra javította az eddigi negatívról a CIB Bank "BBB mínusz" besorolásának kilátását, az osztályzatot pedig megerősítette.
    A két másik magyarországi bank leminősítésének indoklásában a hitelminősítő annak a véleményének adott hangot, hogy a magyar bankszektorban végrehajtott "számos kormányzati intervenció" - köztük azok a legutóbbi intézkedések, amelyek még további veszteségeket rónak a bankokra a lakossági kinnlevőségekkel kapcsolatban - erősítették a magyar piacon működő bankok országkockázati tényezőit.
    E kockázatok korlátozzák a Fitch Ratings abba vetett bizalmát, hogy a bankok adósságszolgálati képessége, és/vagy az anyabankok további támogatási készsége szuverén törlesztési csőd esetén is megmaradna - áll a hitelminősítő csütörtöki londoni elemzésében.
    A Fitch Ratings véleménye szerint a csütörtöki minősítési lépésektől érintett három magyarországi bankérdekeltség anyabankjai - a KBC, az Intesa és az Erste - továbbra is jelentős hajlandóságot mutatnak magyar leánybankjaik támogatására, tekintettel arra, hogy a közép- és kelet-európai térség mindhármuk számára változatlanul stratégiai fontosságú.
    A Fitch úgy véli ugyanakkor, hogy az Intesa és az Erste számára hosszabb távon már bizonytalanabb a magyar piac stratégiai fontossága, tekintettel a magyarországi érdekeltségeik által felhalmozott jelentős veszteségekre, és e leánybankok gyenge kilátásaira. Emiatt a Fitch ezentúl várhatóan legalább két fokozatnyi besorolási különbséget fenntart a CIB és az Erste Bank Hungary, valamint a két bank tulajdonosainak besorolásai között - áll a hitelminősítő elemzésében.
    A Fitch szerint kevesebb a bizonytalanság a KBC által a magyar piac iránti hosszú távú elkötelezettséggel kapcsolatban, tekintettel a K&H Bank stabilabb teljesítményére. A hitelminősítő ezért egy fokozatnyi besorolási különbséget is fenntarthatónak lát a K&H és anyabankja között, ha ezt az országkockázati tényezők egyébként lehetővé teszik.