Erik napja van. | 2024.05.18

KSH: augusztusban 0,5 százalékkal nőtt az ipari termelés

2014-10-14 07:41:27

 

Az ipari termelés 0,5 százalékkal nőtt augusztusban a múlt év azonos hónapjához képest és 5,7 százalékkal elmaradt az előző havitól, míg júliusban még 12,3 százalékos éves és 1,4 százalékos havi növekedésről számolt be a statisztika. A munkanaphatással kiigazított adat 2,9 százalékos éves növekedést jelzett - erősítette meg az egy héttel ezelőtt közölt előzetes adatokat részletes jelentésében kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 

    A termelésnek az előző hónapokhoz képest jóval kisebb növekedését a járműgyártás, illetve a hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatok növekedésének lassulása, illetve az élelmiszeripar visszaesése okozta. 
    Az ipar belföldi értékesítése 0,3 százalékkal, az export 2,5 százalékkal nőtt tavaly augusztussal összevetve, a júliusi 4,8, illetve 15,3 százalékos kiugróan magas ütemet követően.
    Az ipari export az év első nyolc hónapjában 11,4 százalékkal, augusztusban 2,5 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének közel felét adó két alágból a majdnem egyharmad részt képviselő járműgyártás kivitele augusztusban 10,8 százalékkal nőtt. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export közel egyhatodát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 1,1 százalékkal csökkent.
    Az ipar belföldi értékesítése január–augusztusban 1,4 százalékkal, augusztusban 0,3 százalékkal nőtt 2013 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai augusztusban 2,4 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.
    Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2014 augusztusában a feldolgozóipar termelése 0,1 százalékkal, a csekély súlyú bányászaté 2,7 százalékkal emelkedett 2013 azonos időszakához viszonyítva. Az energiaipar - villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás - kibocsátása 4,0 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez mérten.
    A KSH augusztusban a feldolgozóipar tizenhárom alága közül hatban regisztrált termelésnövekedést, a többi alágban 0,2 és 8,1 százalék közötti csökkenés volt az előző évhez képest. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel egynegyedét adó járműgyártás kibocsátása – az eddigi kétszámjegyű bővüléssel szemben 4,9 százalékkal emelkedett. Az iparág növekedési ütemének erőteljes lassulását elsősorban egy hosszantartó üzemleállás okozta - írták. A második legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés majdnem egyhetedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 0,7 százalékkal mérséklődött. A kismértékű csökkenésben az orosz embargó is szerepet játszott. A feldolgozóipari rangsorban harmadik alág, a feldolgozóipari termelésből egynyolcaddal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 1,4 százalékkal nőtt. 
    Az iparág két domináns szakágazatából a kisebbik, híradástechnikai berendezés gyártásában jelentős, 17,1 százalékos visszaesést, míg a nagyobbik elektronikus fogyasztási cikkek gyártásában számottevő, 21,7 százalékos növekedést regisztráltak. A legkisebb súlyú alág, a textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásában folytatódott a növekedés: az alág kibocsátása augusztusban 13 százalékkal bővült, mind a hazai, mind a külpiaci eladások kedvező alakulásának köszönhetően. 
    Csökkenést mért a KSH 3 közepes súlyú alágban: a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban 6,1 százalék, a gép, gépi berendezés gyártásában 4,8 százalék, valamint a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásában 2,2 százalék. Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 8,1 százalékkal a vegyi anyag, termék gyártása maradt el az egy évvel korábbitól, főként az iparág több mint felét kitevő műanyagalapanyag gyártás erőteljes visszaesése miatt.
    2014 augusztusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 0,4 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 4,7 százalékkal visszaestek, míg az új exportrendelések 0,3 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 18,2 százalékkal haladta meg az előző év augusztusit.
    2014 első nyolc hónapjában – 2013 azonos időszakához viszonyítva – az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 6,3 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2,4 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.
    2014 január-augusztusában Magyarország minden régiójában nőtt az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb 18, 1 százalékos volumenbővülést a Nyugat-Dunántúlon mérték, míg a többi régióban 2,9 és 17,2 százalék közötti növekedés volt.