Jeromos napja van. | 2023.09.30

Nőhet a növekedési hitelt igénylők száma az év hátralévő részében

2014-10-13 13:49:04

Az év hátralévő részében a kis- és középvállalkozások (kkv) 6 százaléka biztosan tervezi még hitel vagy lízing igénylését a jegybank hitelprogramjában, további 11 százalék pedig fontolgatja a részvételt - derül ki a Budapest Bank kutatásából, amelynek eredményét hétfőn juttatta el az MTI-nek.

    A kutatás szerint a hitelfelvételt tervezők kétharmada 5 és 50 millió forint közötti összegre, 83 százaléka beruházási- vagy forgóeszközhitelre fogja benyújtani igénylését a növekedési hitelprogramban (nhp) az év utolsó negyedében.
    Az MNB hitelprogramjának indulása, 2013. júniusa óta a hazai kkv-k 21 százaléka fordult hiteligényével a pénzintézetekhez, és 10 igénylőből 8 hozzá is jutott a forráshoz. Az igénylő cégek legnagyobb arányban a 700 millió és 10 milliárd forint éves nettó árbevétellel rendelkező, 10-49 főt foglalkoztató, Közép-Magyarországon tevékenykedő cégek közül kerültek ki. 
    A felmérés alapján a hitelhez jutók több mint fele új beruházási, illetve forgóeszköz hitelt vett igénybe. A beruházási hitelt vagy lízinget kapott vállalkozások kétharmada eddig halogatott fejlesztéseket valósított meg, 21 százalékuk már elkezdett beruházásra, 17 százalékuk pedig korábban nem tervezett beruházásra fordította a pénzt. A legtöbben, 56 százalék gépeket és tárgyi eszközöket szereztek be, illetve ingatlanvásárlásra és építésre fordították a forrást. 
    A kutatást a Budapest Bank megbízásából a Gfk Hungária Piackutató végezte, a 200 millió és 10 milliárd forint közötti éves nettó árbevétellel rendelkező kkv-k körében.
    A Budapest Bank csoport a program második fázisában, tavaly októbertől idén szeptember végéig 56,1 milliárd forint értékben kötött szerződést. A bank vállalati üzletága a kihelyezett keret több mint 40 százalékáról a pénzintézet számára stratégiai fontosságú agrárszektorban működő cégekkel állapodott meg, átlagosan 69 millió forintos hitelösszegre. Mikrovállalatoknak eddig 1,3 milliárd forintot folyósítottak, itt 9 millió forint volt az átlagos összeg. A bankcsoporthoz tartozó Budapest Lízing és Budapest Autó az elsők között kezdték értékesíteni konstrukciójukat a jegybanki program keretében: a Budapest