Móric napja van. | 2023.09.22

Itt a tél: Vigyázat, gyalogosok! Gyalogosok, vigyázat!

2015-01-08 14:45:37
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 2015. év első napjaiban két járókelő is halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset áldozata lett. Rendőrségi figyelemfelhívás, ajánlások a hasonló esetek elkerülése és megelőzése érdekében.

Az idei, 2015. év első hat napjában Borsod-Abaúj-Zemplén megye közútjain 16 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt, melyek közül három halálos, négy súlyos, míg kilenc könnyebb sérülésekkel járt. A bekövetkezett 16 balesetből ötben gyalogosok váltak a közúti szerencsétlenségek áldozatává: két-két esetben halálos, illetve súlyos, míg további egy alkalommal könnyebb sérülésekkel szállították a sérülteket a mentőszolgálat munkatársai kórházba.

Fontos kiemelni, hogy mind az öt gyalogosgázolás korlátozott látási viszonyok között, a kora reggeli, vagy a késő délutáni, esti órákban történt.

 

I. Gyalogos áldozatokat követelt a közutakon a hirtelen télire fordult idő!

  • Az M3-as autópálya 137-es kilométerszelvényében – a Mezőkeresztes és Mezőnagymihály közötti útszakaszon - 2015. január 2-án 18 óra előtt néhány perccel az ónos esővel borított jeges aszfalton három személygépkocsi összeütközött. A karambol során az egyik járműből kiszálló vezetőt a megpördülő másik autó elsodorta, melynek során a 31 éves férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.
  • A 26-os számú főút Kazincbarcika és Sajószentpéter közötti szakaszán lévő kijelölt gyalogos-átkelőhelyen 2015. január 4-én 23 óra 14 perckor egy személygépkocsi vezetője két járókelőt elgázolt. A gyalogosok egyike egy 43 éves nő a helyszínen belehalt a sérüléseibe, míg társa, egy férfi, a baleset következtében könnyebb sérüléseket szenvedett. A gázoló autó sofőrje és utasa a baleset után a gépjárművet hátrahagyva elhagyta a helyszínt. Az esetet követően 2015. január 5-én délelőtt a jármű vezetője, egy 29 éves sajószentpéteri férfi önként jelentkezett a rendőrségen, akit a rendőrök bűnügyi őrizetbe vettek. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya az ügyben halálos közúti baleset gondatlan okozása vétség és segítségnyújtás elmulasztása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást.
  • Egy Opel Corsa típusú személygépkocsi vezetője járművével 2015. január 6-án 5 óra 50 perckor Kazincbarcika belterületén közlekedve későn észlelte a zebrán neki bal kéz felől átkelő 52 éves gyalogost, akit elütött. A baleset következtében a járókelő 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, akit a mentők kórházba szállítottak.
  • Ózd, Mekcsey úton 2015. január 6-án 17 óra 25 perckor egy helyi lakos személygépjárművével nem a forgalmi viszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedett, amelynek során elütötte az úttesten gyalogosan keresztirányban áthaladó 62 éves ózdi járókelőt. A balesetben a gyalogos 8 napon túl gyógyuló, lábszárcsonttörés sérülést szenvedett.

 

II. A reggeli lefagyott utak is másfajta vezetést kívánnak!

  • A 25127. sz. úton Kazincbarcika irányából Tardona felé közlekedett személygépkocsijával 2015. január 5-én 19 óra 45 perckor egy múcsonyi férfi. A jármű egy balra ívelésű útkanyarulatban a jeges, csúszós úttesten megcsúszott, és kisodródva a vízelvezető árokba borult. A baleset következtében a gépkocsi utasa, egy 22 éves múcsonyi lakos 8 napon túl gyógyuló, karsérülést szenvedett, akit mentőszolgálat munkatársai további ellátás céljából kórházba szállítottak.
  • A 36107-es úton Kesznyéten felől Tiszaújváros irányába közlekedett személygépkocsijával 2015. január 5-én 14 óra 25 perckor egy 30 éves tiszaújvárosi nő. A vezető egy jobbra ívelő útkanyarulatban haladva nem az útviszonyoknak megfelelően választotta meg járműve sebességét, és autójával a jeges, havas útszakaszon megcsúszott, majd a vízelvezető árokba hajtott, végül a menetirány szerinti bal oldali forgalmi sávba átcsúszva összeütközött a vele szemből érkező és szabályosan közlekedő tehergépjárműnek.A baleset során a személygépkocsi vezetője 8 napon belül gyógyuló, könnyű nyaksérülést szenvedett, akit mentőszolgálat munkatársai további ellátás céljából kórházba szállítottak.

 

A bekövetkezett belesetek tanulságait elemezve rendőrségi ajánlások a hasonló esetek elkerülése és megelőzése érdekében a téli időszakra:

  • A járművezetők a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket fokozott óvatossággal közelítsék meg!
  • Általános tapasztalat, hogy a gyalogosok 80%-a sötét, nehezen észlelhető ruhában közlekedik. Ugyan a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek közvilágítással ellátottak, de az ilyen ruházatú személyek beleolvadnak a környezetbe. Bár lakott területen belül, nem kötelező, de - a közutak mentén gyalogosan közlekedő személy saját biztonsága érdekében – ajánlott a fényvisszaverő mellény használata az esti órákban, vagy korlátozott látási viszonyok között.
  • A téli időszakban fagypont környéki, vagy az alatti hőmérséklet esetén a járművezetők mindenképp számítsanak a lefagyott úttestre és fokozott óvatossággal közlekedjenek!

Ne feledjék: Mindenkit haza várnak!