Huba napja van. | 2022.08.19 | MNB középárfolyam:

Jogerősen elrendelte a bárddal lakótársára támadó domaszéki férfi kényszergyógykezelését a bíróság

2014-11-04 12:25:27

Jogerősen elrendelte a Szegedi Ítélőtábla kedden a kényszergyógykezelését annak a domaszéki férfinak, aki 2013 tavaszán egy hentesbárddal támadt lakótársára.

    A táblabíróság kimondta, a kezelést az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben kell végrehajtani. A vádlott kényszergyógykezelése legfeljebb tizenöt évig tarthat, de haladéktalanul meg kell szüntetni, ha szükségessége már nem áll fenn.
    A jelenleg 71 esztendős férfi – Alzheimer-betegség és idült alkoholfogyasztás miatt – szellemi hanyatlásban szenved, kóros elmeállapota miatt nem volt képes arra, hogy felismerje tettének következményeit, ezért az ítélőtábla jogerős döntésével fölmentette a férfit az emberölés kísérletének vádja alól.
    A vádlott egy domaszéki házban élt együtt a későbbi sértettel és a férfi élettársával. 2013. május 27-én mindkét férfi egész nap italozott, majd este lefeküdtek aludni. A sértett éjjel 11 óra előtt arra ébredt, hogy a vádlott ágyánál áll kezében egy hentesbárddal. A korábban hentesként dolgozó vádlott a szerszámmal kétszer lesújtott a fekvő áldozatra, a bárd éle találta el a sértett fejét. A férfinak ugyan sikerült felkelnie, de a vádlott újra fejbe csapta a bárddal. 
    A két férfi dulakodni kezdett, a támadásnak a sértett élettársa vetett véget. A vádlott elbújt a házban, az asszony pedig mentőt hívott az életveszélyes sérüléseket szenvedett áldozathoz. A férfi életét a gyors orvosi beavatkozás mentette meg.
    A bűncselekményt a vádlott az eljárás során mindvégig tagadta, azt állítva: a sértett támadott rá, és "beleugrott" a kezében védekezésül tartott bárdba.