Jusztina napja van. | 2023.09.26

Feladta magát csomagban, majdnem belehalt az ausztrál atléta

2014-10-20 14:01:11

Az 1964-es olimpiára a magyar olimpikonok is megemlékeztek – ellátogattak egykori sikereik helyszínére – , de az egyik legképtelenebb történet a játékokra ki sem jutó Reg Spiersszel esett meg. Az ötvenéves évfordulón az ausztrál sztorija is újra előkerült. Anglia és Ausztrália között egy dobozban tette meg az utat, feladta magát csomagban.

A 22 éves Spiers gerelyhajítóként versenyzett, ő is megpróbált kijutni az olimpiára. Londonba utazott, hogy kvalifikálja magát, de a sérült karja miatt ez nem sikerült.

Az utazását maga fizette Angliába, de nem volt elég pénze, és úgy tűnt, nem is jut majd haza, nem bírta kifizetni a repülőjegyét. Először a kikötőkben próbálkozott, hogy felveteti magát tengerésznek, és hazahajózik. Senkinek sem kellett.

Ezután a Királyi Légierőnél is kísérletet tett, de itt sem járt sikerrel, és az ausztrál konzulátuson sem segítettek neki. Kénytelen volt rájönni, hogy magának kell kitermelnie a hazaút költségét. Otthon felesége és kétéves lánya várta. Egy darabig segédmunkásként dolgozott, de nagyon kevés pénzt kapott. Később sikerült neki az Air France szállítmányozási osztályán állást kapnia. Ekkor támadt az az ötlete, hogy egy fadobozban, csomagként teszi meg a mintegy húszezer kilométeres repülőutat. Nem siette el, de mikor elveszítette pénztárcáját, már nem gondolkodott.

„Én vagyok az első ember, aki légi csomagként körbeutazta a fél világot, – és remélem, az utolsó is" – nyilatkozta hazaérkezése után Spiers a Toledo Blades nevű lapnak.

A megvalósításnak egyik brit ellenfelével, John McSorley-val álltak neki. Ládát ácsoltak, amibe Spierst beszögelték. A ládát McSorley vitte ki a reptérre, ahol utánvéttel, tehát egy penny kifizetése nélkül adták fel az Air India járatára. A trükk bejött, de a nehézségek még csak ezután következtek. Spiers néhány barackkal és pár üveg gyümölcslével próbálta kihúzni a hosszú utat, de kevésnek bizonyult a betárazott ital, Mumbai repterén rostokolva teljesen kiszáradt. Összesen 63 órát töltött a ládában, szinte teljes sötétségben, de ez nem zavarta. Azt mondta, leginkább attól félt, hogy megfullad a repülőgépen változó légnyomás miatt, vagy egyszerűen megfagy a nagy magasságban. Az egyik átrakodásnál pedig majdnem leejtette egy targonca.

Spiers útja csomagként Perthben ért véget, egy raktárban helyezték el a ládát. Kivágta magát, majd stoppal jutott haza Adelaide-be.

 

A gerelyhajító nagy sportkarriert nem tudott befutni, bár kétszer is sikerült országos bajnokságot nyernie, majd a Nemzetközösségi Játékokon is indulhatott. 1981-ig versenyzett.

Még ebben az évben bűnösnek találták drogcsempészetben, a vádak szerint közreműködött egy 1,2 millió dolláros kannabisz- és heroinszállítmány leszervezésében. Tíz év börtönt kapott, de sikerült meglógnia, mielőtt lecsukták. Pár éven belül Srí Lankán és Indiában is lebukott drogkereskedéssel, heroinbirtoklás miatt halálra ítélték. Spiers életben maradt, csak öt évre kellett börtönbe vonulnia.

Forrás: http://sportgeza.hu/