Dóra napja van. | 2023.02.06

Drámaian romlott Robin Williams egészsége élete utolsó heteiben

2015-11-04 09:50:02

 

Drámaian romlott Robin Williams egészsége az öngyilkossága előtti utolsó hetekben - mondta el a filmsztár özvegye a Good Morning America című műsorban.

 

    Susan Williams a férje tavaly augusztusi halála óta először adott interjúban arról is beszélt kedden, hogy betegségei három éven belül a színész halálát okozták volna, ha maga nem vet véget életének - idézte a BBC News.
    Williamsnél Parkinson-kórt diagnosztizáltak és a Lewy bodies nevű demencia tünetei is jelentkeztek nála. Az utóbbi kórt az agysejtekben rendellenesen lerakódó, Lewy bodies elnevezésű fehérje okozza, mely károsítja az agyműködést: befolyásolhatja az emlékezetet, az ítélőképességet, a mozgást, a koncentrációt és a látást is a brit állami egészségügyi szolgálat adatai alapján.
    "Ha Robin szerencsés lett volna, talán él még három évet. Nehéz évek lettek volna" - fogalmazott az özvegy.
    Halálakor "tökéletesen öntudatánál volt", noha depresszióval és szorongással küzdött. Susan Williams szerint férjén testi tünetek is mutatkoztak: izommerevség lépett fel, gyakran elesett, csoszogóvá vált a járása. A hangjával is gondjai voltak - tette hozzá.
    "Az egyik percben tökéletesen tiszta volt. Öt perccel később mondott valamit, ami nem illett oda" - emlékezett vissza.
    "Minden erejével azon volt, hogy kezelje a problémáit, ő volt a legbátrabb ember, akit valaha ismertem. Az utolsó hónapban már nem ment neki. Mintha átszakadt volna a gát" - fogalmazott.
    A műsorban megkérdezték tőle, hogy férje öngyilkosságát lehet-e úgy értelmezni, mintha a maga módján szerezte volna vissza az irányítást az élete felett. Az özvegy úgy vélte, így lehetett.
    "Szerintem ezzel mondott nemet. Nem vádolom érte a legkevésbé sem" - mondta Susan Williams.
    Robin Williams az egyik legnépszerűbb amerikai komikus színész volt, 63 évesen vetett véget életének. Leghíresebb alakításait többek között a Jó reggelt, Vietnam! (1987), a Holt költők társasága (1989), a Mrs Doubfire - Apa csak egy van (1993) és a Good Will Hunting (1997) című filmekben nyújtotta.
    (http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-34712651)

 Sajómente Média Alapítvány