Albin napja van. | 2024.03.01

Újabb észak-amerikai turnéról állapodott meg Mága Zoltán a következő két évre

2015-11-04 08:54:14

 

Újabb amerikai és kanadai hangversenykörútról állapodott meg a következő két évre Mága Zoltán, aki több mint tízezer ember előtt adott elsöprő sikerű koncertsorozatot októberi észak-amerikai turnéján - közölte az MTI-vel a hegedűvirtuóz kommunikációs ügynöksége.

 

    Az Egyesült Államok legnagyobb közszolgálati televízió csatornája, a PBS hálózatán már több mint 800 alkalommal sugárzott Zoltán Mága: From Budapest with Love című önálló show-műsor kedvező visszhangjára, valamint a New York-i Carnegie Hallban adott tavalyi koncert sikerére tekintettel a hegedűművész és a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar Amerika legrangosabb koncerttermeiben játszotta neves magyar zeneszerzők híres műveit.
    A Hegedűvel a világ körül című, a magyar zenei kultúrát népszerűsítő tengerentúli koncertsorozat az Egyesült Államokban, Arizona államban vette kezdetét október közepén, majd Kaliforniában, Chicagóban, Washingtonban és New Yorkban folytatódott. A kaliforniai fellépéseken a sztárvendég a világhírű görög tenor, Mariosz Frangulisz volt, aki 2011-ben elnyerte a világ legjobb klasszikus crossover előadója címet. A keleti országrészben, Chicagóban, Washingtonban és New Yorkban a zenéé volt a főszerep, a magyar zenészek akusztikus koncertet adtak show-elemek nélkül.
    A virtuóz zeneművek különösen nagy sikert arattak a világ egyik legrangosabb színpadán, a New York-i Lincoln Centerben, ahol a hangverseny után felkérték a hegedűművészt, hogy 2016 októberében a Carnegie Hall közönségének is adjon koncertet. A sorozat Kanadában zárult, egy dupla koncerttel a Torontói Royal Konzervatóriumban, ahol a sztárvendég a lengyel születésű koloratúrszoprán, Katarzyna Dondalska volt.
    A Hegedűvel a világ körül című szuperprodukció repertoárján a leghíresebb magyar zeneszerzők - Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Reményi Ede, Weiner Leó, Hubay Jenő, Lehár Ferenc és Kálmán Imre - művei mellett Bach, Mozart, Strauss, Vivaldi, Sarasate, Puccini remekművei is felcsendültek.
    A PBS és a Glatzcontcerts által szervezett turné minden állomásán teltház és vastaps fogadta a magyar zenészeket.
    A közönség szeretete és a teltházas előadások eredményeként a magyar zenészek egy év múlva visszatérnek New York, Washington és Los Angeles legpatinásabb hangversenytermeibe, sőt 2017-ben, a januári Sydneyi Fesztivál után Mága Zoltán két hónapos koncertsorozatra indul Floridába, majd a híres Pekingi Fesztiválon lép fel. Kanadában is újra hallhatja a közönség a hegedűvirtuózt 2016-ban a torontói Roy Thomson Hallban.
    "Büszke vagyok arra, hogy több mit tízezer ember előtt népszerűsítettük szeretett hazámat és a magyar zenei kultúrát. Örömmel tapasztalhattam, hogy a hangversenytermek negyedét elszármazott magyar honfitársaink töltötték meg, akik meghatottan hallgatták a világhírű magyar zeneszerzők műveit.
    Zeneértő közönség fogadott az Egyesült Államokban, ezért megtisztelő, hogy a következő két évben is visszatérhetünk a legrangosabb színpadokra. Szakmailag is kitüntetés, hogy visszavárnak bennünket, kiváltképp, hogy olyan koncerttermekben bizonyíthattunk, ahol a tudás, a hangszerkezelés finomsága és magas fokú művelése számít" - mondta Mága Zoltán.
    Mága Zoltán november 14-én Pécsett, a Kodály Központban jótékonysági koncertet ad a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika javára. A művész karácsonykor Oroszországban, a világ egyik legrangosabb koncerttermében a Moszkvai Csajkovszkij Állami Konzervatóriumban lép a nagyérdemű elé.
    A hegedűvirtuóz és zenekara lelkesen készül a VIII. Budapesti Újévi Koncertre is. "Komoly szakmai felelősség a Budapesti Újévi Koncert megrendezése, hiszen a már hagyományosnak számító gálaesttel Magyarország művészi hírnevét erősítjük" - fogalmazott a világhírű művész az MTI-hez eljuttatott közleményben.
    Január 1-jén a Papp László Budapest Sportarénában a világ legrangosabb színpadairól érkező sztárvendégek és hazánk legkiválóbb művészei várják a publikumot. A grandiózus eseményen felcsendülnek a Hegedűvel a világ körül című turné legsikeresebb darabjai, amelyeket a következő négy évben a világ minden táján játszik majd a hegedűvirtuóz. Az Aréna vendégei ízelítőt kapnak Mága Zoltán január 3-án, a Wiener Konzerthausban tartandó második bécsi újévi koncertjének programjából is.