Váratlan fordulat! Mégsem okoz rákot a vörös hús
2015-11-03 12:20:02
Az elmúlt hetekben mindenhol azt olvastuk, hogy, ha jót akarunk magunknak, letesszük a steaket meg a kolbászt.
A legtöbb egészségszakértő még mindig kitart amellett, hogy ne hagyjuk ki teljesen a vörös húsokat az étrendünkből (Fotó: Thinstock) |
A WHO és az Oxfordi Egyetem kutatásai alapján a kolbász, a szalonna és a vörös húsok növelik a rák esélyeit 6-7%-osra. Ám azt a számot senki sem vizsgálta meg, hogy a rák kialakulásának esélye egyébként is 6%, ha nem fogyasztunk ilyen élelmiszereket, tehát nem feltétlen a vörös húsok okolhatók a beteg sejtekért -írja aDaily Mail. Sőt!
A legtöbb egészségszakértő még mindig kitart amellett, hogy ne hagyjuk ki teljesen a vörös húsokat az étrendünkből, mert alapvető állapotukban gazdag energiaforrásként funkcionálnak és rengeteg létfontosságú tápanyagot tartalmaznak. Napi 70 grammot nyugodt szívvel elfogyaszthatunk belőlük akár naponta is, de ügyeljünk rá, hogy ez a mennyiség valóban ne haladja meg a 90 grammot. Amennyiben ezt betartjuk, rengeteg omega-3 zsírsavat és B12 vitamint vihetünk be a szervezetünkbe.
A vörös hús kifejezést egyébként akkor használjuk, ha a főzés során nem "sápad el", így tehát a csirke fehér húsnak számít, de a liba és a kacsa vörösnek. A sertés nem rendelkezik ezzel a tulajdonsággal, mégis vörös húsnak minősül magas miglobin tartalma miatt.
Napi 70-90 gramm vörös hús fogyasztása hatékony hatással lehet a szervezetre (Fotó: Thinstock) |
Az agyi funkciók megbetegedése ellen az egyik legjobb megoldás, ha időnként, mértékkel, de fogyasztunk ezekből a típusú élelmiszerekből. Az evolúciót kutató biológusok szerint őseink agyának hirtelen növekedéséért is a vörös hús volt a felelős. Szerintük erre a legjobb példák a gorillák akik állandóan növényekkel táplálkoznak, testük hatalmasra is növekedett, míg agyuk parányi maradt az emberéhez képest. Ez azért van mert a vörös húsfélék kiváló energiaforrások és annak ellenére, hogy az agyunk testsúlyunknak csak 2%- át teszi ki, az energiabevitelünk 20%- át veszi igénybe -állítja Robert Pickard a Cardiffi Egyetem neurobiológus professzora.
A WHO néhány nappal ezelőtti jelentése a kolbászt is "tiltólistára" helyezte (fotó: MTI/Kelemen Zoltán) |
Forrás: blikk.hu / G.F.
Régebbi híreink
Képújság
Legfrissebb híreink
Tegnap
- Időjárás-jelentésTegnap
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmjeTegnap
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknekTegnap
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetekTegnap
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok közöttTegnap
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.Tegnap
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnálTegnap
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosbanTegnap
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köreTegnap
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
Mai legolvasottabb hírek
MTI hírfelhasználó
Hasznos linkek