
Váratlan fordulat! Mégsem okoz rákot a vörös hús
2015-11-03 12:20:02
Az elmúlt hetekben mindenhol azt olvastuk, hogy, ha jót akarunk magunknak, letesszük a steaket meg a kolbászt.
![]() |
A legtöbb egészségszakértő még mindig kitart amellett, hogy ne hagyjuk ki teljesen a vörös húsokat az étrendünkből (Fotó: Thinstock) |
A WHO és az Oxfordi Egyetem kutatásai alapján a kolbász, a szalonna és a vörös húsok növelik a rák esélyeit 6-7%-osra. Ám azt a számot senki sem vizsgálta meg, hogy a rák kialakulásának esélye egyébként is 6%, ha nem fogyasztunk ilyen élelmiszereket, tehát nem feltétlen a vörös húsok okolhatók a beteg sejtekért -írja aDaily Mail. Sőt!
A legtöbb egészségszakértő még mindig kitart amellett, hogy ne hagyjuk ki teljesen a vörös húsokat az étrendünkből, mert alapvető állapotukban gazdag energiaforrásként funkcionálnak és rengeteg létfontosságú tápanyagot tartalmaznak. Napi 70 grammot nyugodt szívvel elfogyaszthatunk belőlük akár naponta is, de ügyeljünk rá, hogy ez a mennyiség valóban ne haladja meg a 90 grammot. Amennyiben ezt betartjuk, rengeteg omega-3 zsírsavat és B12 vitamint vihetünk be a szervezetünkbe.
A vörös hús kifejezést egyébként akkor használjuk, ha a főzés során nem "sápad el", így tehát a csirke fehér húsnak számít, de a liba és a kacsa vörösnek. A sertés nem rendelkezik ezzel a tulajdonsággal, mégis vörös húsnak minősül magas miglobin tartalma miatt.
![]() |
Napi 70-90 gramm vörös hús fogyasztása hatékony hatással lehet a szervezetre (Fotó: Thinstock) |
Az agyi funkciók megbetegedése ellen az egyik legjobb megoldás, ha időnként, mértékkel, de fogyasztunk ezekből a típusú élelmiszerekből. Az evolúciót kutató biológusok szerint őseink agyának hirtelen növekedéséért is a vörös hús volt a felelős. Szerintük erre a legjobb példák a gorillák akik állandóan növényekkel táplálkoznak, testük hatalmasra is növekedett, míg agyuk parányi maradt az emberéhez képest. Ez azért van mert a vörös húsfélék kiváló energiaforrások és annak ellenére, hogy az agyunk testsúlyunknak csak 2%- át teszi ki, az energiabevitelünk 20%- át veszi igénybe -állítja Robert Pickard a Cardiffi Egyetem neurobiológus professzora.
![]() |
A WHO néhány nappal ezelőtti jelentése a kolbászt is "tiltólistára" helyezte (fotó: MTI/Kelemen Zoltán) |
Forrás: blikk.hu / G.F.

Régebbi híreink
Legfrissebb híreink
12:21
- Agrárminisztérium: szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzés az Ukrajnából érkező gabonák esetében11:42
- Klinikai vizsgálat igazolta a fluvoxamin terápia eredményességét a COVID-19 gyógyításában11:21
- Nem téma otthon a gyerekek online élete, pedig beszélni kellene róla – február 7-én tartják a Biztonságos Internet Napját10:55
- Pénzmosással és költségvetési csalással gyanúsítanak egy hajdúszoboszlói wellnes szállódatulajdonost10:30
- Tíz tartományban legkevesebb 284 halottjuk van a törökországi földrengéseknek09:51
- Áprilisban ismét világsztárok a Budapest Ritmón09:31
- KSH: 3,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma decemberben09:16
- Írországban fogták el egy emberkereskedő banda negyedik tagját08:48
- Miskolc baloldali polgármestere 2024-ben újrázna, amihez a miskolciaknak is lesz egy-két szavuk!08:22
- Két ország rendőrei üldözték a bűnözőket az M3-as autópályán
Mai legolvasottabb hírek
1.
- Jogsi és érvényes forgalmi nélkül furikázott Edelényben2.
- Miskolc baloldali polgármestere 2024-ben újrázna, amihez a miskolciaknak is lesz egy-két szavuk!3.
- Két ország rendőrei üldözték a bűnözőket az M3-as autópályán4.
- Innováció takaréklángon5.
- KSH: 3,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma decemberben
MTI hírfelhasználó

Hasznos linkek