Albin napja van. | 2024.03.01

Váratlan fordulat! Mégsem okoz rákot a vörös hús

2015-11-03 12:20:02
Az elmúlt hetekben mindenhol azt olvastuk, hogy, ha jót akarunk magunknak, letesszük a steaket meg a kolbászt.
Mindenkit arra biztattak, hogy legyen vega, mert a vörös húsok bizony rákkeltőek. Egy kutatás alapján 10-ből egy fiatal vegetáriánus étrendet követ, de közülük többen flexitariánusokká váltak,ami azt jelenti, hogy a növényi táplálékok mellett fehér húsokat is fogyasztanak.


A legtöbb egészségszakértő még mindig kitart amellett, hogy ne hagyjuk ki teljesen a vörös húsokat az étrendünkből (Fotó: Thinstock)


A WHO és az Oxfordi Egyetem kutatásai alapján a kolbász, a szalonna és a vörös húsok növelik a rák esélyeit 6-7%-osra. Ám azt a számot senki sem vizsgálta meg, hogy a rák kialakulásának esélye egyébként is 6%, ha nem fogyasztunk ilyen élelmiszereket, tehát nem feltétlen a vörös húsok okolhatók a beteg sejtekért -írja aDaily Mail. Sőt!

A legtöbb egészségszakértő még mindig kitart amellett, hogy ne hagyjuk ki teljesen a vörös húsokat az étrendünkből, mert alapvető állapotukban gazdag energiaforrásként funkcionálnak és rengeteg létfontosságú tápanyagot tartalmaznak. Napi 70 grammot nyugodt szívvel elfogyaszthatunk belőlük akár naponta is, de ügyeljünk rá, hogy ez a mennyiség valóban ne haladja meg a 90 grammot. Amennyiben ezt betartjuk, rengeteg omega-3 zsírsavat és B12 vitamint vihetünk be a szervezetünkbe.

A vörös hús kifejezést egyébként akkor használjuk, ha a főzés során nem "sápad el", így tehát a csirke fehér húsnak számít, de a liba és a kacsa vörösnek. A sertés nem rendelkezik ezzel a tulajdonsággal, mégis vörös húsnak minősül magas miglobin tartalma miatt.


Napi 70-90 gramm vörös hús fogyasztása hatékony hatással lehet a szervezetre (Fotó: Thinstock)

Az agyi funkciók megbetegedése ellen az egyik legjobb megoldás, ha időnként, mértékkel, de fogyasztunk ezekből a típusú élelmiszerekből. Az evolúciót kutató biológusok szerint őseink agyának hirtelen növekedéséért is a vörös hús volt a felelős. Szerintük erre a legjobb példák a gorillák akik állandóan növényekkel táplálkoznak, testük hatalmasra is növekedett, míg agyuk parányi maradt az emberéhez képest. Ez azért van mert a vörös húsfélék kiváló energiaforrások és annak ellenére, hogy az agyunk testsúlyunknak csak 2%- át teszi ki, az energiabevitelünk 20%- át veszi igénybe -állítja Robert Pickard a Cardiffi Egyetem neurobiológus professzora.


A WHO néhány nappal ezelőtti jelentése a kolbászt is "tiltólistára" helyezte (fotó: MTI/Kelemen Zoltán)


Forrás: blikk.hu / G.F.