Alajos napja van. | 2024.06.21

Megszólalt az apa: Láttam a tűzgolyót, amikor meghalt a feleségem és a lányom

2015-08-12 08:43:35

Majosháza—Budapest — Nem szenvedtek! Tudom, hogy nem szenvedtek, nem volt fájdalom az arcukon – könnybe lábadt szemmel, de hihetetlen tartással emlékezett vissza Matusz Zsolt felesége és kislánya utolsó pillanataira.

A család vasárnap délután ráckevei nyaralójukból indult haza a fővárosba. Amíg az édesapa kocsival, Zsuzsanna (†43) és Zsófi (†12) robogóval haladt az 51-es főúton. Nyugodt tempóban mentek, Zsuzsanna azonban valamiért elveszítette a türelmét, és úgy döntött, előzni kezd. A manővert nem tudta befejezni, belecsapódott a szemből érkező Opelbe.

 

– Megbeszéltük, hogy szépen lassan csorgunk Budapestig. Hibázott. Nem értem, miért előzött, miért sietett – tépelődött az édesapa, aki alig négyszáz méterre volt a motortól, amikor a karambol megtörtént. – Az ütközést ma-gát nem, csak a tűzgolyót láttam. Belém hasított a rémület.

Zsolt egyik utolsó fotója feleségéről: az asszonyon csak bukósisak volt robogózás közben, védőruha nem / Fotó: Gy. Balázs Béla

Zsolt pillanatokkal később odaért a tragédia helyszínére. Az aszfaltot mindenütt roncsok borították, az Opel az árokban volt, a motor roncsa pedig jóval odébb hevert – a vázon kívül gyakorlatilag semmi nem maradt belőle, a műanyag elemek mind összetörtek vagy elégtek. A kocsiból először a betonon heverő feleségét pillantotta meg, de mint mondta, Zsuzsanna olyan testhelyzetben feküdt, hogy azonnal tudta, rajta már nem segíthet. Kislánya mellett fékezett le, akinél már két férfi guggolt. Zsófit egy volt rendőr próbálta újraéleszteni.

– Kértem a másik autóst, hogy óvatosan fogja a nyakát, én pedig lehúztam a bukósisakját, és elkezdtem a szívmasszázst. Végigtapogattam a kis testét, és éreztem, hogy több helyen eltört a csontja, ezért mozgatni nem is nagyon akartuk – mesélte a Blikknek a neve elhallgatását kérő 54 éves férfi, aki mellett tehetetlenül toporgott az édesapa.

Zsolt, Zsuzsanna és Zsófi nagy boldogságban éltek

– Az eszemmel felfogtam, hogy nem él, nem élhet, mégis beszéltem hozzá. Aztán mindkettejük szemét lecsuktam. Legalább elbúcsúzhattam tőlük – folytatta az apa, akinek megállás nélkül csörög a telefonja. Barátok, hozzátartozók hívják, hogy támogatásukról biztosítsák.

Zsuzsanna alig másfél hónapja szerezte meg a 125 köbcentis robogóra a jogosítványt, és először vitte kislányát a motoron. Férje szerint mindig fegyelmezetten vezetett, és csak egyszer hibázott – de az végzetes volt.

Blikk információ - Pintér Luca